Alina Gorghiu: „Profesorii trimiși în judecată pentru fapte împotriva libertății și integrității sexuale trebuie suspendați de la catedră”

Școala trebuie asociată cu principii sănătoase: educație, evoluție, siguranță, însă realitatea a dovedit că această stare de normalitate în actul educațional este fragilă, spune Alina Gorghiu, senator PNL de Timiş.

 

„Infracțiunile penale de natură sexuală necesită, în contextul sistemului de învățământ, atenție sporită. Orice act abuziv sexual direcționat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoțională și intelectuală.Soluția sigur nu este să privim pasiv la astfel de conduite reprobabile”, declară Alina Gorghiu.

Cum, spre deosebire de alte categorii de persoane (funcționari publici, magistrați, polițiști etc.), pentru cadrele didactice nu există dispoziții referitoare la suspendarea raporturilor de muncă în cazul săvârșirii unor fapte penale, senatoarea liberală anunţă că a inițiat o propunere legislativă pentru a repara o reglementare superficială: „Dacă profesorul este trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, urmarea firească este ca raporturile de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Este o măsură esențială pentru a asigura nu doar încrederea în școala românească, ci și o protecție sporită beneficiarului principal al actului educațional: elevul.”

Au existat multe situații de săvârșire a unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale, în instituții de învățământ, mediatizate, reaminteşte Alina Gorghiu. Un exemplu în acest sens, spune ea, este cazul profesorului de educație fizică, de la Şcoala „Spectrum”, din București, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia: „Care ar fi fost urmările dacă nu se dispunea arestarea preventivă a acestuia? Ar fi desfășurat în continuare activitatea, în cadrul aceleiași școli, iar victima și-ar fi văzut zi de zi agresorul. La fel, exemple relevante sunt și cazurile profesorilor dintr-o comună din Tulcea și din Lugoj.”

Alina Gorghiu se declară convinsă că acest proiect legislativ va fi apreciat și votat în Parlament, „deoarece trebuie să ținem departe de copii acele cadre didactice care au uitat sau nu știu că, prin comportamentul și atitudinea lor, prin calitatea noțiunilor predate și a modului în care interacționează cu elevii, trebuie să fie permanent un exemplu pozitiv”.

Print Friendly, PDF & Email