Alina Gorghiu: „Fac pledoaria unui echilibru de gen în orice instituție publică”

Organizația Femeilor Liberale Timiș, în parteneriat cu Alina Gorghiu, senator PNL, a organizat, zilele trecute, webinarul cu tema DezvoltarEA României. Proiectul a avut ca principal obiectiv crearea unei dezbateri publice în mediul online cu privire la proiectele de modificare și îmbunătățire a legislației în domenii care fac parte din aria de interes a femeilor din Timiș: sănătate, natalitate, educație, echilibru de gen.

 

În cadrul webinarului moderat de Sorina Ciurlea, președinte Organizaţiei de Femei Liberale Timiș, au luat cuvântul senatoarea Alina Gorghiu, Ciprian Bogdan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Simona Amânar, fostă campioană olimpică și directorul Academiei Olimpice a României, Carmen Popescu, vicepreședintele Confederației Naționale a Patronatelor din România, Mihaela Valcovici, medic cardiolog, Flavia Cut, consilier local, şi Daniela Mariș, consilier local.

Femeile cunosc foarte bine, din viața de zi cu zi, cum este să ai un copil în școală, ce învață, care sunt problemele din domeniul sanitar, cum se descurcă o femeie și acasă, și în carieră, ce înseamnă natalitate. Este destul de complicat să legiferezi în aceste domenii în Parlament pentru că, de exemplu, în 2012, Parlamentul României avea doar 11% femei. Nu fac pledoaria femeii nepregătite, dar fac pledoaria unui echilibru de gen în orice instituție publică, în administrația locală, centrală și în Parlament. Și fac o pledoarie pentru oameni competenți. Dacă în 2012 aveam 11% femei, în 2016 am reușit în urma presiunii active să creștem la aproximativ 20%. Este puțin, dar efortul din spatele acestui procent a fost unul mare. Sper ca procentul după alegerile din 6 decembrie să fie unul și mai mare”, declară Alina Gorghiu.

În urma discuțiilor, s-au remarcat proiecte precum legiferarea profesiei de moașă în România, o lege a prevenției în sănătate, extinderea pachetului de analize decontate de CNAS pentru femeile însărcinate, încurajarea sportului de masă pentru sănătate. Toate vor intra în analiza noii legislaturi.

Sorina Ciurlea, președinte OFL Timiș, afirmă că PNL are nevoie de implicarea mult mai activă a femeilor în politică, în administrație și în toate zonele publice pentru că ele sunt cele mai în măsură să poată interveni în zone care le afectează viața semnificativ. „Sunt probleme specifice femeilor, cum este cea a maternității, de exemplu, care au nevoie de sprijin din partea statului și de o modernizare permanentă a legislației pentru că trebuie să ținem pasul și cu dinamica lumii științifice. Mi-am dorit să trag un semnal de alarmă pentru că trebuie să înțelegem că echilibrul de gen nu e un moft, este o necesitate și, până la urmă, o obligație pe care România o are ca stat membru al Uniunii Europene”, mai spune Sorina Ciurlea.

La dezbatere au participat, online, peste 60 de doamne și domnișoare din Timiș, transmisiunea live fiind urmărită de peste 8.000 de persoane, potrivit ONL Timiş.

Print Friendly, PDF & Email