Co-președintele PNL Alina Gorghiu îl acuză pe premierul Victor Ponta că jocul său politicianist și atacurile concertate la adresa Justiției, în care PSD primește sprijin din partea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a desemnat a fi „berbecele PSD”, sunt tot atâtea căi de a distrage atenția de la problemele majore rămase nesoluționate.
„Guvernul Ponta face tot posibilul pentru a împiedica majorarea alocației pentru copii”
Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a amendat la Timișoara, unde a avut loc Comitetul de Coordonare Județean al PNL Timiș, poziția premierului Victor Ponta și a PSD în raport cu numeroase probleme de interes major pentru cetățenii României. Printre acestea, Alina Gorghiu s-a referit la recent adoptatul amendament al PNL vizând dublarea alocației pentru copii. Aceasta a precizat că a anticipat încă de la momentul adoptării deciziei că premierul Victor Ponta va avea o poziție duplicitară față de această propunere a PNL: „Am anticipat că una va spune public și alta va încerca să facă”. Alina Gorghiu mai spune că un prim indiciu de codeală din partea premierului a fost reprezentat de refuzul acestuia de a vota proiectul de lege, urmat de o serie de încercări de întârziere a intrării în aplicare a legii. Context în care co-președintele PNL Alina Gorghiu a făcut referire la recenta solicitare a ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Rovana Plumb, adresată Curţii Constituţinale, cu privire la evaluarea caracterului constituțional al unei măsuri despre care a precizat că figurează, în intenția Guvernului, vizând acordarea de alocații de stat pentru copii diferențiate, neunitare, pentru copiii care provin din familii cu situație financiară dificilă.
„Guvernul are datoria să respecte legea”, sbliniază Alina Gorghiu. Precizând și că, potrivit informațiilor de care dispune, proiectul de lege vizând majorarea alocațiilor de stat pentru copii va fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis, urmând ca legea să intre în vigoare de la 1 iunie.
„Guvernul Ponta face tot posibilul pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestei legi”, a acuzat Alina Gorghiu, imputându-le actualului ministru al Muncii, Rovana Plumb, și premierului Victor Ponta faptul că decizia de acordare a unor alocații diferențiate în funcție de situația financiară a familiilor este o măsură neconstituțională și cu un caracter discriminatoriu.
În plus, a mai declarat Alina Gorghiu, majorarea alocației pentru copii este o măsură necesară și de bun-simț. Aceasta a făcut trimitere, în context, la exemplele unor alte state europene, indicând exemplul concret al Belgiei, în care alocația de stat acordată pentru primul copil este de 77 de euro, urmând ca, după nașterea celui de-al doilea, respectiv celui de-al treilea copil, valoarea sprijinului acordat de stat familiilor să se dubleze, respectiv să se tripleze.
Strategii politice care ar putea pune în pericol statul de drept
Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a mai opinat și că jocul pe care Guvernul Ponta îl face în vederea tergiversării aplicării prevederii ce vizează dublarea, începând cu 1 iunie, a valorii alocației de stat pentru copii este doar un exemplu revelator al modului în care premierul înțelege să guverneze România, recurgând la tertipuri politicianiste „extrem de riscante”. Aceste abordări periclitează statul de drept, a mai relevat Alina Gorghiu, avertizând că Guvernul perseverează în a încălca prevederi legale elementare, printre exemplele oferite enumerând faptul că Guvernul nu a organizat încă alegeri locale parțiale în localitățile în care au fost vacantate poziții ocupate de aleși locali.
În plus, susţine Alina Gorghiu, atacul pe care reprezentanții actualei puteri îl susțin în mod orchestrat la adresa Justiției din România, cu sprijinul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, „partenerul loial al PSD”, este unul precedent. Printre situațiile și deciziile imputabile Alina Gorghiu a menționat, drept exemplu, modul în care este gestionat cazul senatorului PSD Dan Șova, dezincriminarea conflictului de interese și recentele intervenții operate în Codul Penal și Codul de Procedură Penală în ceea ce privește condițiile care ar justifica, în viziunea aleșilor, măsurile de arestare preventivă.
Referindu-se la cazul recent mediatizat legat de achitarea, după șase luni de arest preventiv, a unei persoane acuzată de șantaj de către președintele ÎCCJ, Livia Stanciu – situație care a fost invocată de președintele Senatului ca pretext pentru solicitarea adresată recent președintelui Klaus Iohannis de a le demite pe șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, și pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi – Alina Gorghiu a apreciat că „nu are nicio legătură demersul lui Călin Popescu Tăriceanu cu Mariana Rarinca” (persoana acuzată de șantaj de către președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție – n.r.). Și, a mai precizat Alina Gorghiu, demersul lui Călin Popescu Tăriceanu este unul cu caracter politicianist, prin care se încearcă, în fapt, câștigarea de capital electoral de pe urma dramei unei persoane. Cât despre eventualele erori judiciare și modul în care acestea pot fi evitate sau corijate, Alina Gorghiu a admis că există împrejurări în care aceste erori pot apărea și a precizat că îndreptarea lor intră în sarcina Inspecției Judiciara și a Consiliului Superior al Magistraturii.
Alina Gorghiu i-a mai acuzat pe actualii reprezentanți ai majorității politice de faptul că, speculând pe marginea unor astfel de cazuri, încearcă să distragă atenția de la cazul Șova sau de la alte spețe similare și să îngroape alte subiecte extrem de importante, de soluționarea cărora Guvernul nu s-a achitat la timp, așa cum este cazul identificării unei soluții eficiente menită să le garanteze românilor din diaspora dreptul constituțional la vot sau soluționarea, din punct de vedere legal, a implicațiilor aplicării, în toamna anului trecut, a controversatei ordonanțe a traseiștilor (OUG 55/2014).
În ceea ce privește noile prevederi statutare ale PNL care prevăd că toți membrii condamnați în primă instanță și toți cei în cazul cărora se pronunță condamnări definitive își vor pierde calitatea de membru, cei doi co-președinți ai PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au precizat că prevederile din Statutul PNL li se vor aplica, fără excepție, tuturor membrilor PNL.
Ultimele comentarii