Alin Nica, noul președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest

Foto: ADR Vest

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, îi urmează în funcție, la conducerea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, lui Romeo Dunca, omologul său din Caraș-Severin.

 

Timp de un an, Alin Nica se va afla la conducerea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, organism care coordonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională. Tot pentru o perioadă de un an, vicepreședintele CDR va fi Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Conform statutului CDR Vest, președintele și vicepreședintele nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Cele două funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii Consiliilor Judeţene.

Tot la ședința CDR au fost aleși reprezentanții unităților administrativ-teritoriale în Comitetul de Monitorizare a Programului Regional Vest 2021 – 2027. Este vorba despre Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara, Petru Antal, primarul oraşului Pecica, și Dănuţ Groza, primarul oraşului Sânnicolau Mare.

Membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională au votat și alocarea financiară pentru Programul Operațional Vest 2021-2027, inclusiv sumele pe care le pot accesa UAT-urile din mediul urban, pentru dezvoltarea urbană durabilă. Cele mai mari sume vor putea fi accesate de reședințele de județ. Cel mai mare oraș din regiune, Timișoara, va putea accesa peste 91 de milioane de euro. Aradul are alocat peste 65 de milioane de euro, Reșița – 56 de milioane de euro, iar Deva – 47 de milioane de euro.

Spre celelalte municipii din regiune vor ajunge peste 111 milioane de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, după cum urmează: Hunedoara – 21 milioane de euro, Lugoj și Petroșani – 15 milioane de euro, Caransebeș – 13 milioane de euro, Vulcan și Lupeni – 12 milioane de euro, Orăștie – 11 milioane de euro, Brad – aproape 10 milioane de euro. Tot în acest scop, orașele din regiune au alocate 124 de milioane de euro. Sumele vor putea fi accesate pentru proiecte de eficiență energetică destinat blocurilor de locuit sau clădirilor publice.

Tot la ședința CDR a fost aprobată și înființarea unui hub de inovare în regiunea de Vest. Acesta va oferi competențe și opinii abilitate în zona de digitalizare oricărei autorități publice sau companii care va vrea să realizeze un proiect de digitalizare. Hubul vine să completeze alte inițiative similare ale Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care mai pregătește pentru Programul Regional Vest o agenție de inovare, un accelerator de afaceri, un fond de capital de risc, precum și centre de creativitate și inovare în fiecare județ.

Ne propunem ca, odată cu Programul Regional Vest 2021-2027, să investim mai mult în zona de inovare, cercetare și digitalizare Am gândit această strategie astfel încât regiunea să se dezvolte armonios și sustenabil și la aceste proiecte mă uit cu cea mai mare speranță de a crea dezvoltare în regiune”, Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Print Friendly, PDF & Email