Alin Nica, mesaj către Alfred Simonis: „Deputații PSD nu au niciun rol în proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”

Alin Nica. Foto: CJ Timiș

Într-o declarație publică, adresată pe un ton caustic, președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, îl acuză pe deputatul PSD Alfred Simonis că se laudă „fără jenă” cu banii pe care Ministerul Culturii îi alocă proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 și spune că deputații social-democrați nu au niciun rol, „decât dacă doresc să se implice financiar cu fonduri proprii, prin donații, pentru că și-ar permite”.

 

„Am remarcat cu surprindere și, pe alocuri, chiar cu îngrijorare, trezirea domnului deputat PSD Simonis din lungul lui somn parlamentar. Domnul deputat a deschis ochii și și-a amintit probabil de învățăturile tovarășilor care i-au fost mentori politici și a început să se laude fără jenă cu banii pe care Ministerul Culturii îi alocă proiectului «Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023». Anunțul deputatului PSD pare desprins din declarațiile liderilor PDSR care anunțau investițiile din bani publici ca și cum ar fi vorba de banii lor de acasă. În scurta sa călătorie în timp în anii 90, domnul Simonis mai spune că vrea să vadă programul pentru Capitala Culturală, fapt care este cu adevărat îngrijorător pentru că acest program este cunoscut de mult și poate fi găsit foarte ușor. E nevoie doar de bunăvoință și de cunoștințe minime de limba română. Delirul continuă cu câteva referiri la orașe precum Ciacova, Sânnicolau Mare sau Deta, despre care tânărul deputat spune că nu merită niciun ban”, se arată în declarația lui Alin Nica.

Singurul lucru pe care Alfred Simonis a reușit să îl facă, mai spune președintele CJ Timiș, a fost să blocheze printr-un amendament aberant tocmai sumele pentru unul dintre cele mai importante capitole ale Capitalei Europene a Culturii, acela de comunicare, bani gestionați de Asociația Capitală Europeană a Culturii, „punând în pericol exact expunerea națională și internațională a acestui eveniment, cea de care era cea mai mare nevoie acum”.

Alin Nica reamintește, „fără legătură cu enormitățile debitate de deputatul care pierde vremea prin Parlament”, că Primăria Timișoara și CJ Timiș au găsit o cale de a duce acest proiect extrem de important la bun sfârșit și lucrurile au început să se miște: „Împreună, cele două instituții au contribuit sau contribuie cu peste 70 la sută din bugetul programului, adică peste 150 de milioane de lei. Contribuția Ministerului Culturii era așteptată de mult timp și asumată în acești termeni încă din 2016, anul organizării competiției și, chiar dacă sumele vin atât de târziu și înjumătățite, putem să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaș normal și vom putea să finalizăm acțiunile asupra cărora am căzut de acord cu colegii de la Primăria Timișoara.”

Alin Nica îi mai transmite deputatului Alfred Simonis că proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii are trei parteneri și anume Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii, ”iar deputații PSD nu au niciun rol, decât dacă doresc să se implice financiar cu fonduri proprii, prin donații, pentru că și-ar permite. În același context, invit parlamentarii PSD de Timiș să se culturalizeze mai des și să participe la evenimentele organizate în cadrul acestui important proiect”.

Print Friendly, PDF & Email