Alin Nica, despre programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023: „Există mari întârzieri şi la finanțarea programului artistic, și a programului de investiții”

Sursă foto: Facebook / Alin Nica

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi primarul Timișoarei, Dominic Fritz, au mers la București pentru a solicita, la Ministerul Culturii, deblocarea finanţării pentru proiectul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii 2023 şi a clarifica modul în care va fi implementat proiectul.

 

„Am purtat discuții importante la Ministerul Culturii, cu scopul de a clarifica modul în care va fi implementat proiectul TM2023. Am avut o ședință tehnică de lucru cu secretarul general al ministerului alături de responsabili financiari, juridici și culturali, iar apoi, în cadrul întâlnirii cu ministrul Bogdan Gheorghiu am subliniat necesitatea numirii urgente a reprezentantului ministerului în Consiliul Director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană pentru ca acest organism să poată funcționa conform statutului ca structură de coordonare a asociației”, transmite preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.

Acesta reaminteşte că CJ Timiș susține ideea folosirii actualei structuri de implementare așa cum a fost ea descrisă în dosarul de candidatură şi spune că a cerut nominalizarea comisarului guvernamental, postul fiind deja înființat și organigrama schimbată.

„Un subiect fierbinte a fost modul în care repornim proiectul TM2023 astfel încât la monitorizarea Comisiei Europene, din iunie, să nu ne trezim în fața unui dezastru. Din păcate, există mari întârzieri în ceea ce privește atât finanțarea programului artistic, cât și a programului de investiții. Am discutat despre modificări legislative care să facă derogări de la legislația din domeniul achizițiilor publice pentru a grăbi realizarea investițiilor, dar și accelerarea procedurilor administrative de avizare și aprobare a documentațiilor tehnice la nivel local”, declară Alin Nica.

Primarul Dominic Fritz, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi preşedintele CJ Timiş, Alin Nica. Sursă foto Facebook / Alin Nica

Acesta anunţă că a propus descentralizarea la nivelul Primăriei Timișoara și al CJ Timiș a finanțării de la Guvern și a cerut o reeșalonare a bugetului pe anii rămași. De asemenea, a readus în atenția partenerilor finanțatori semnarea unui angajament tripartit la nivel înalt, astfel încât CJ Timiş, Primăria Timișoara și Ministerul Culturii să transmită împreună un mesaj puternic că sprijină în mod real programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii.

„Susțin proiectul TM2023 din toate punctele de vedere. Sub conducerea mea, CJ Timiș și-a îndeplinit la zi obligațiile care îi revin, iar personal, ca timișorean, sunt cu sufletul alături de acest proiect. Am pus la dispoziția partenerilor instituționali toată experiența mea ca expert european în acest domeniu, cu convingerea că împreună vom face din TM2023 un proiect de care să fim mândri mulți ani de acum încolo”, a mai transmis, pe pagina sa de Facebook, preşedintele CJ Timiş, Alin Nica.

La finalul întâlnirii de la Ministerul Culturii, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a transmis că „a fost deblocată finanțarea de la bugetul de stat pentru proiectul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii”.

Print Friendly, PDF & Email