Alexandru Szentmiklosi, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului, a încetat din viaţă

Arheologul care a demonstrat că lângă Timişoara se află probabil cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume, Alexandru Szentmiklosi, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului, a încetat din viaţă.

 

Alexandru Szentmiklosi, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului, a murit sâmbătă seara, fiind victima unei boli crunte, care nu lasă în urmă învingători, anunţă Muzeul Naţional al Banatului. Avea 47 de ani.

A fost doctor în Istorie, cu stagii de pregătire la Berlin, Wurzburg, Padova şi Bucureşti, membru în Comisia Naţională de Arheologie. A deschis şi săpat în peste 30 de şantiere. Este arheologul care a demonstrat că lângă Timişoara se află probabil cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume, contemporană cu perioada Războiului Troian. Tpt el a reuşit să redeschidă şantierul de la Corneşti – Iarcuri, care a stat neatins aproape un secol, scoţând la iveală artefacte preţioase şi aducând specialişti din toată lumea să studieze enigmele vechii cetăţi.

Dumnezeu să te odihnească! Noi te vom purta mereu în gândurile şi în inimile noastre”, transmite Muzeul Naţional al Banatului.

Înmormântarea lui Alexandru Szentmiklosi va avea loc marți, 15 ianuarie, la ora 13, în Cimitirul Freidorf, din Timișoara (strada Constantin Nottara nr.16). Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu îi vor găsi trupul neînsuflețit în Capela Funeralia Timişoara, de pe b-dul Liviu Rebreanu, nr. 98.

Print Friendly, PDF & Email