Aleşi locali acuzaţi de încălcarea legii administraţiei publice locale, ameninţaţi cu acţionarea în judecată

Judge holding gavelUn ONG din Timişoara acuză aleşii locali că nu şi-au prezentat raportul anual de activitate şi anunţă că va sesiza autorităţile în privinţa acestei încălcări a legii.

 

Asociaţia Civică Banat acuză încălcarea ostentativă de către aleşi a dispoziţiilor Legii 215/ 2001, privind administraţia publică locală. „Deşi au obligaţii legale, an de an aleşii locali uită să-şi prezinte raportul anual de activitate sau, atunci când o fac, uită să prezinte informaţii esenţiale pentru alegători în aceste rapoarte”, atrage atenţia ACB, într-un comunicat. Adăugând că aleşii locali nu au menţionat proiectele de hotărâri promovate personal, dacă au fost sau nu votate, dacă au existat întâlniri cu cetăţenii pentru aceste proiecte sau altele şi câte din sugestiile acestora au fost rezolvate.

Cum mulţi dintre primari sau aleşi locali decid să candideze pentru încă un mandat, ACB consideră că prezentarea acestor rapoarte impuse de lege dă măsură activităţii lor şi poate constitui pentru electorat un criteriu corect prin care acesta să-i poată vota în cunoştinţă de cauză pe cei care vor reprezenta comunităţile în Primării sau Consilii Locale.

În afară de acest raport, legea obligă edilii ca «în exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b), primarul prezintă Consiliului Local, în primul trimestru, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale». Nici în acest caz edilii par a nu cunoaşte legea, iar dacă o cunosc, nu o respectă, încălcând grav obligaţiile faţă de cetăţeni”, mai atrage atenţia ACB.

Această le solicită public celor vizaţi să-şi îndeplinească urgent obligaţiile legale, anunţând, totodată, că se prevalează de dreptul de a sesiza autorităţile competente despre această încălcare a legii.

Print Friendly, PDF & Email