Alergători pentru o cauză, de la Timişoara la Beiuş

Echipa Alerg pentru o cauzaUn inginer IT din Timişoara a alergat şi anul acesta 200 de kilometri, pentru a ajuta elevi conştiincioşi, proveniţi din familii cu o situaţie materială modestă. Remus Sime, omul care aleargă pentru o cauză, se află deja la cel de al treilea demers de acest gen.

 

Alergare ştafetă pentru ajutorarea unor copii nevoiaşi

35 de alergători au participat la cea de a treia ediţie a proiectului Alerg pentru o cauză. Aceşti au parcurs unul sau mai multe sectoare de cinci kilometri, din traseul total de 200 de kilometri. Alergarea tip ştafetă a început la Timişoara, în 6 septembrie, şi s-a încheiat a doua zi, în 7 septembrie, la Beiuş, oraşul natal al lui Remus Sime. Faţă de primele două ediţii, în cadrul cărora Remus Sime a alergat singur pe distanţe cu lungimi diferite, anul acesta, a mobilizat şi alte persoane pasionate de alergare.

Remus Sime anunţă că, în urma evenimentului, s-au colectat deja peste 10.000 de lei, dar că donaţiile continuă, astfel încât să poată fi oferite cel puţin opt burse şcolare unor elevi de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan”, din Beiuş. Cei care doresc să se alăture acestei cauze sunt invitaţi să facă o donaţie în contul deschis pe numele lui Remus Sime: de deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Timişoara, str. Coriolan Brediceanu, nr. 10. Bursele vor fi date sub formă de burse unor elevi proveniţi din familii cu venituri modeste care, în anul şcolar precedent, au avut media la învăţătură peste 9.

În perioada 8 – 30 septembrie urmează depunerea cererilor elevilor interesaţi de aceste burse. Donaţiile atrase vor finanţa minimum opt burse a 1.200 de lei fiecare, anunţă Nicoleta Tudor, cea care s-a ocupat de mediatizarea acestui eveniment. “Invit doritorii să investească în talentele colegiului, prin donaţii. Aceştia vor trage România înainte. Am alergat cu Remus şi alţi opt finalişti ai ştafetei şi a fost magnific”, spune Adrian Ciorna, reprezentant al asociaţiei Bunul Samaritean Beiuş, partenerul local al proiectului Alerg pentru o cauză şi cel care a pus în aplicare programul de burse. Pe 10 octombrie va fi finalizată selecţia beneficiarilor, după care se vor acorda primele tranşe din bursele anuale.

Două eleve beneficiare de bursă Alerg pentru o cauză pe anul şcolar 2013 – 2014, Alexandra Laza şi Emilia Ciuciu, au alergat, anul acestam pe ultimul tronson al ştafetei, Pocola – Beiuş. “A fost o experienţă unică în viaţa mea şi m-am bucurat că am putut să fiu alături de ştafetişti”, afirmă Emilia. Alexandra, deja studentă în anul I la Universitatea din Oradea, se declară şi ea fericită că a putut fi alături de Remus Sime şi le transmite elevilor să încerce obţinerea unei burse, căci îi va ajuta în viitor.

Ediţia a treia a proiectului Alerg pentru o cauză a fost susţinută şi de Clubul Sportiv Alergotura, din Timişoara, ai cărui membri s-au implicat în promovarea evenimentului, câţiva dintre ei fiind înscrişi pentru alergarea ştafetă şi colectarea de fonduri.

La prima ediţie Alerg pentru o cauză au fost oferite opt burse anuale în valoare de 1.200 de lei, două burse parţiale a câte 600 de lei şi 12 premii speciale în valoare de 50 de lei. La a doua ediţie au fost oferite şapte burse anuale în valoare de 1.200 de lei.

A făcut o pasiune pentru alergat dintr-o întâmplare nefericită

Remus Sime alergand pentu o cauzaRemus Sime, IT-istul din Timişoara care a iniţiat în 2012 proiectul Alerg pentru o cauză, spune că îşi doreşte să continue acest proiect cât mai mulţi ani. „E modul prin care încerc să mă implic pentru a susţine comunitatea în care eu m-am format şi să susţin educaţia în liceul în care şi eu am învăţat şi unde am început să-mi gândesc viitorul profesional. Tinerii au nevoie de încurajare pentru a lua deciziile corecte pentru viitorul lor, iar studiul, educaţia sunt un început foarte bun. Susţinătorii «Alerg pentru o cauză» şi cu mine încercăm să oferim această încurajare prin burse de studiu lunare. Le mulţumesc tuturor celor care sunt alături de mine în această cauză şi îi invit şi pe alţii să sprijine tinerii buni la învăţătură”, mai spune Remus Sime.

Acesta a făcut o pasiune pentru alergat la câţiva ani după ce a suferit un accident de maşină, în 2006, pe când se afla în Statele Unite. „Mergeam liniştit spre casă, pe trotuar, când un copil nu şi-a mai putut stăpâni maşina şi a dat peste mine. Am stat o lună în spital, apoi au urmat mai multe operaţii”.

A reînceput să alerge în 2008. „După acea fractură groaznică, am realizat că picioarele astea sunt bune la ceva şi pot fi folosi­te. Până atunci nu le-am dat aşa de mare importanţă, părea absolut firesc să poţi sa mergi, să alergi”, a declarat, înaintea maratonului de anul trecut, pentru TIMPOLIS, Remus Sime. Aşa că, încet, în­cet, a revenit la alergare.

În 2010 a fost forţat sa ia, din nou, câteva luni de pauză, o dată cu ruperea unui ligament încrucişat la genunchi. Operaţia şi recuperarea l-au ţinut departe de alergat aproape nouă luni. În martie 2011 a reînceput să alerge. Încet, încet, distanţele au început să crească, ba chiar s-a înscris la mara­toa­ne. În 2010 a alergat la Semimaratonul Herculane, experienţă pe care a repe­tat-o şi un an mai târziu, în 2011. Au ur­mat, în 2012, altele, la Arad, în Apuseni, la Barcelona. Tot în 2011, a participat la Semimaratonul din Arad şi la Semi­maratonul Apuseni. În 2012, Remus Sime a alergat la Barcelona Half-marathon, la Viena City Marathon şi în ţară la maratoanele de la Herculane, Apuseni, Piatra Craiului şi Run-Silvana Wild Race. În 2012 a simţit nevoia ca prin activitatea sa sportivă să facă şi ceva util pentru cei din jurul său, să îşi ajute cumva semenii. Aşa a ajuns să se înscrie şi să participe la Viena City Marathon, concurs organizat sub motto-ul „Alerg pentru o cauză”. După ce a terminat maratonul de la Viena, a reuşit să strângă fonduri pen­tru 20 de elevi de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan”, din Beiuş. Atunci, opt elevi au primit burse anuale de câte 100 de lei lunar, iar alţi 12, premii spe­ciale. Toţi, elevi care provin din familii modeste, însă foarte buni la învăţătură.

Print Friendly, PDF & Email