Al doilea miting de solidarizare cu românii din diaspora și de apărare a statului de drept a adunat la Timișoara câteva mii de oameni

„Unitar și indivizibil împotriva corupției și minciunii” este sloganul sub care a fost organizat acest protest

Miting TimisoaraPiața Operei din Timișoara a fost, vineri seara, cadru de desfășurare pentru cel de-al doilea protest îndreptat împotriva încălcării statului de drept și a libertăților democratice de către exponenţii actualei Puteri. Mitingul din Timișoara s-a desfășurat în paralel cu mișcări de stradă similare, care au avut loc în numeroase dintre marile orașe ale țării și care au reunit în stradă zeci de mii de români.

 

Majoritatea manifestanţilor, tineri şi foarte tineri

În jur de 4.000 – 4.500 de persoane, în majoritate tineri, și-au manifestat, vineri seara, sprijinul pentru românii din diaspora, ledând pentru dreptul legitim al acestora la a-și exprima opțiunea de vot.

Cei prezenți la mitingul desfășurat în Piața Operei pe durata a aproape trei ore au scandat lozinci împotriva maculării mediului politic de către politicienii corupți, și-au manifestat dezaprobarea față de cum a fost organizat votul din diaspora, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, și au scandat mesaje împotriva candidatului susținut de alianța PSD-UNPR- PC, actualul premier Victor Ponta, perceput de către cei prezenți ca exponent al unui sistem politic corupt şi urmaş al necomuniştilor.

Manifestanții au cântat, la fel ca și la mitingul desfășurat sâmbăta trecută, refrene ale unor piese devenite simbol al rezistenței împotriva comunismului din Piața Universității de la începutul anilor 1990, așa cum a fost cazul piesei Vino Doamne, a lui Vali Sterian, sau Imnul Golanilor, al lui Cristian Paţurcă.

Miting Timisoara 2Pe pancarta expusă pe ușa de la intrarea în clădirea Operei, organizatorii au afișat un mesaj, al cărui conținut: „Unitar și indivizibil împotriva corupției și minciunii”, s-a constituit, în fapt, și într-o replică adusă organizatorilor, la finalul manifestației de săptămâna trecută, potrivit cărora o parte dintre cei prezenți la miting ar fi fost exponenți ai unor mișcări cu caracter secesionist.

Pe un panou situat în apropierea clădirii Operei au fost proiectate versurile cântecelor care au răsunat, preț aproape de trei ore, în piață, printre aceste refrene regăsindu-se și acordurile unor cântece patriotice românești, precum celebrul Treceți batalioane române Carpații, căruia i-au fost prelucrate, însă, versurile, astfel încât ele să transmită mesaje legate de imperativul momentului: apărarea democrației și a statului de drept. „Hai spre Europa, spre democrație, spre un stat civilizat / E ultima șansă să mergem în față, legea să o respectăm”, au fost o parte din mesajele transmise astfel.

Tot pe panoul expus în Piața Operei, a fost proiectat la un moment dat un fragment care l-a evocat pe domnitorul român Vlad Țepeș, rostind un mesaj, al cărui conținut mobilizator îndemna la acțiune fermă în scopul susținerii angajamentului pentru demnitate și libertate: „Dacă nu faceți nimic, răul va triumfa! (…) Mai bine să muriți în picioare decât să trăiți în genunchi! Libertate!

 

Marcel Tolcea: „România se rupe în două: Republica Tinerilor Români vomită România lui Ponta!”

Marcel Tolcea la Miting TimisoaraUnul dintre cei care au luat cuvântul a fost profesorul universitar Marcel Tolcea, care a citit mulţimii un text intitulat „România se rupe în două: Republica Tinerilor Români vomită România lui Ponta!” Un text pe care îl redăm, în ansambul lui, mai jos:

Dacă România se despică în două, de duminică seara, eu mă mut în Republica Română a Tinerilor.
A tinerilor care s-au trezit.
A tinerilor care au în
țeles minciunile PSD-ului și ale tuturor celorlalte partide.
A tinerilor care dispre
țuiesc găinăria unui plagiator.
A tinerilor care s-au săturat să plece din
țară.
A tinerilor care cred în Dumnezeu
și nu folosesc Biserica asemenea unui mop.
A tinerilor cărora le-a amor
țit mâna întinsă.
A tinerilor care vor ca via
ța lor să fie, în fine, trăită de ei și nu prin nesimțiții baroni din toate partidele.
A tinerilor care s-au săturat de toată mizeria unei mafii ce le sugrumă, în fiece noapte, Ziua de Mâine!

 

„Libertate te iubim! / Ori învingem, ori murim!”

Miting Timisoara Foto Virgil SimonescuMesajele scandate de cei prezenți în mulțime au acoperit, la fel ca și în timpul primei manifestații de acest gen, de sâmbăta trecută, un registru extrem de divers, variind de la „Libertate te iubim! / Ori învingem, ori murim!”, cunoscut deja din timpul mișcărilor de stradă din Piața Universității, spațiu-simbol al rezistenței împotriva acaparării României de către continuatorii ideologici ai fostului regim comunist, până la „Suntem uniți, suntem poporul!” și „Jos comunismul!”, „Jos PSD!”, „Jos Antena 3!”,” În turul doi ne luăm țara înapoi!”, „Victor Ponta, nu uita / România nu te vrea!”, „Ceaușescu n-a murit / Este Ponta travestit!”.

„În seara asta,Timișoara strigă «Jos comuniștii!» (…) Șansa asta vi s-a dat!”, a fost, în context, mesajul venit din partea unuia dintre organizatori, care a făcut referire și la faptul că au existat demersuri, venite din partea unor televiziuni, menite să distorsioneze caracterul mesajelor rostite în piață în cadrul manifestației de săptămâna trecută.

Alături de manifestanţi s-a aflat şi o doamnă plecată de ani de zile, la muncă, în Italia, care, în 2 noiembrie, aflată la Torino, a cerşit realmente dreptul la vot. După discursul acesteia, mulţimea a început să fiarbă şi şi-a strigat, din nou, solidaritatea cu românii diaspora. „Timişoara, trezeşte-te!”, „România, trezeşte-te!”, „Români din diaspora, suntem alături de voi!”.

Noi nu strigăm împotriva unor oameni, ci împotriva unui sistem corupt!”, a mai precizat acesta, adăugând că în Piața Operei nu s-a strigat împotriva unor oameni, ci împotriva exponenților unui sistem corupt și împotriva celor care au confiscat speranțele românilor, pentru a le restitui apoi, periodic, în anii electorali, ambalate într-o plasă roșie.

La rândul său, una dintre organizatoarele acțiunii a mărturisit că, la finalul manifestației de săptămâna trecută, o parte dintre organizatori au fost urmăriți, în timp ce se aflau, la un ceai, pe terase din centrul Timișoarei, de către reprezentanți ai unor posturi naționale de televiziune, pentru a fi suprinse cadre din care să rezulte că ar fi dat sau ar fi primit sume de bani pentru organizarea mitingului de sâmbătă: „Am fost fotografiați că dăm sau primim bani. Minciună! A doua zi, când am văzut imaginile de la televiziuni, am plâns și am fost speriată. Apoi m-am gândit că libertatea nu mi-o poate lua nimeni! Nimeni nu îmi poate lua demnitatea! (…) Vreau cinstea să fie o virtute, corectitudinea să fie o virtute! (…) Schimbarea începe cu mine și cu tine. Schimbarea începe cu noi. Transformarea începe cu noi, cu mine și cu tine. Nouă ne pasă! Haideți la vot!”

Cineva dintre organizatori a avut, la un moment dat, ideea de a cânta o strofă din celebrul colind „Santa Claus is coming to town”. Moment primit foarte bine de mulţimea care a început să cânte la unison aceste versuri.

 

„Haideți spre Vest!”

Protest Timisoara Foto Ligia HutuUn alt mesaj adresat de organizatori a fost legat de nevoia de schimbare a mentalităților românilor, pentru a susține, astfel, nevoia de schimbare democratică și de apartenență europeană: „Haideți spre Vest, haideți spre egalitate, haideți să lăsăm mentalitățile de secol XX! Haideți să ne dezvoltăm atât infrastructura și economia, cât și mentalitatea!”, i-a îndemnat pe cei prezenți în mulțime unul dintre organizatori. Potrivit aprecierii acestuia, este un fapt nefiresc ca, într-un stat democratic, să se poarte campanii al căror mesaj este bazat pe exacerbarea rasismului, așa cum a fost cazul manipulărilor mediatice prin care s-a căutat să se acrediteze ideea că Andrei Farcaș, unul dintre organizatorii mitingului de la Cluj-Napoca, care a reunit în stradă aproape 10.000 de persoane, s-ar numi,în fapt Andras Farkas: „Îl cunosc pe Andrei Fărcaș. Andrei Fărcaș nu este Andras Farkas. (…) Nu este posibil ca într-o țară democrată să se ducă o campanie electorală care se bazează pe rasism”, a sunat mesajul rostit de unul dintre studenții care s-a adresat mulțimii de pe treptele Operei.

Timişoara a încheiat mitingul – din nou, fără niciun incident violent, ca şi săptămâna trecută – în jurul orei 21, cu îndemnul adresat întregii Românii şi, în egală măsură, diasporei: „Unitate!”

Print Friendly, PDF & Email