Ajutor pentru cei peste cinci milioane de şomeri tineri din spaţiul UE

SomeriParlamentul European a cerut măsuri mai comcrete de combatere a şomajului în rândul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii şi salarii decente, într-o rezoluţie aprobată zilele trecute. Finanţarea UE pentru programele care creează locuri de muncă ar trebui, de asemenea, crescută în viitoarele bugete, au menţionat deputaţii.

 

Şanse pentru începători pe piaţa muncii

O creştere economică de durată este imposibilă fără reducerea inegalităţilor, se arată într-o rezoluţie aprobată recent de Parlamentul European – cu 502 de voturi pentru, 112 împotrivă şi 22 de abţineri. Şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel fără precedent, fiind în medie de 23% în UE, cu vârfuri de peste 50% în unele state membre, se arată în document. În total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt şomeri.

Comisia trebuie să monitorizeze îndeaproape implementarea schemelor de garantare pentru tineri, lansate anul trecut, şi să propună standarde minime pentru calitatea uceniciilor, nivele de salarizare şi acces la serviciile de angajare a forţei de muncă. Finanţarea UE pentru Iniţiativa de combatere a şomajului în rândul tinerilor, în prezent de şase miliarde de euro, trebuie să fie majorată, se mai arată în rezoluţie.

Măsuri suplimentare la nivel naţional pot include acţiuni care să descurajeze abandonul şcolar, să promoveze formarea profesională şi uceniciile, precum şi strategii complexe pentru cei care nu au loc de muncă şi nu sunt înscrişi într-un program educaţional. Statele membre UE ar trebui să utilizeze şi Fondul Social European pentru a finanţa proiecte care să promoveze uceniciile şi să combată sărăcia şi excluderea socială, spun deputaţii.

Rezoluţia subliniază că este important ca tinerii să obţină calificări transversale, cum ar fi cunoştinţe despre tehnologiile informaţiei, capacitatea de leadership, gândire critică şi limbi străine, printre altele prin studii în străinătate. Statele membre care au în vedere posibila viitoare structură a economiilor lor ar trebui să dea prioritate ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii în programele educaţionale, întrucât aceste profile vor fi foarte căutate pe piaţa muncii.

Deputaţii mai cer statelor membre să se asigure că tinerii au acces la locuri de muncă de calitate care oferă stabilitate şi siguranţă şi care corespund standardelor de muncă generale. Pentru a încuraja crearea de locuri de muncă, guvernele ar trebui să reducă povara administrativă pentru liber profesionişti, micro-întreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii, să introducă politice favorabile de taxare şi să creeze un climat mai favorabil pentru investiţiile private.

Peste 8% dintre şomerii timişeni au sub 25 de ani

În mod surprinzător, problema numărului mare de şomeri tineri poate fi întâlnită şi în judeţe bine dezvoltate economice, cum este şi Timişul. Potrivit ultimei situaţii realizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, din numărul total de 5.225 de şomeri înregistraţi la nivelul judeţului Timiş, 446 au sub 25 de ani, reprezentând o pondere de 8,54% din numărul total de şomeri. La aceştia se adaugă 385 de şomeri care au între 25 şi 29 de ani (7,34%) şi 1.147 de şomeri între 30 şi 39 de ani (21,95% din numărul total de şomeri din Timiş).

Şomajul ridicat în rândul tinerilor este explicat prin falia care se remarcă în continuare între sistemul educaţional şi cerinţele pieţei muncii. “E un lucru observat şi de elevi, şi de părinţi, şi dovedit de cifrele de şcolarizare. Sistemul educaţional nu are nici acum nişte cursuri de formare pentru viaţă în care, de exemplu, elevilor să li se explice cum să se comporte la un interviu de angajare”, spune profesorul Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EduCer.

Print Friendly, PDF & Email