Afişe cu desene deocheate pe clădirea Operei din Timişoara

Deşi se apropie zilele de rememorare a evenimentelor din Decembrie 1989 şi ar fi de aşteptat să aibă pe ea drapele sau bannere specifice momentului, clădirea Operei este „împodobită” cu un afiş cu un desen deocheat.

 

„Deşteptarea primăverii”

În urmă cu câteva săptămâni, mai mulţi consilieri locali au atras atenţia să nu se uite că există o hotărâre de Consiliu Local care interzice afişajul care nu cadrează cu zona pe clădirea Operei. Zilele acestea însă toţi cei care trec prin Piaţa Operei pot admira un afiş cu un desen deocheat atârnat pe partea dreaptă a clădirii. Deşi nimeni nu ar avea nimic de obiectat dacă un asemenea desen ar apărea în vreo galerie de artă din oraş, plasarea lui pe clădirea Operei, cu câteva zile înainte de comemorarea evenimentelor din Decembrie 1989, nu a fost, cu siguranţă, o decizie inspirată.

Este greu de înţeles de ce s-a ales o asemenea reprezentare grafică pentru spectacolul de la Teatrul German de Stat numit „Deşteptarea primăverii”. Şi cum profanii nu pot aprecia o asemenea reprezentare artistică, creatorul care a produs această conceptualizare a ideii de „Deşteptare a primăverii” ar putea totuşi să fie prezent în zonă, ca să răspundă la tradiţionala întrebare „Ce e asta?” pusă de cei mici, veniţi să vadă Moşul şi luminiţele din Piaţa Operei, prezentându-şi cu această ocazie viziunea sa plastică.

După ce acelaşi afiş mai fusese pus pe Operă luna trecută şi dispăruse rapid, acum a reapărut chiar în preajma perioadei 16 – 22 Decembrie.

 

O decizie uitată a Consiliului Local

De mai bine de patru ani există o hotărâre de Consiliu Local care reglementează afişajul în zonele centrale şi care interzice amplasarea de afişe şi bannere pe faţada Operei care nu cadrează cu scopul şi imaginea clădirii, dar şi cu zona.

„Ar trebui să nu se uite faptul că există o hotărâre de Consiliu Local care interzice astfel de forme de afişaj şi ar trebui să se aplice şi sancţiuni, în conformitate cu acea hotărâre”, ne-a declarat pe această temă consilierul local PNL Simion Moşiu.

Print Friendly, PDF & Email