Aerul curat depinde de fiecare dintre noi

Timişoara a intrat şi ea în „Săptămâna mobilităţii”, la pas sau cu bicicleta

Începând din 16 septembrie, timp de o săptămână, timişorenii sunt invitaţi să lase maşina acasă şi să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun, cu bicicleta sau să meargă pe jos. Şi asta pentru că luni debutează „Săptămâna mobilităţii”, eveniment în cadrul căruia vor avea loc tururi cicliste, plimbări la pas prin centrul oraşului, dar şi diverse jocuri şi concursuri recreative. De asemenea, va fi marcată şi „Ziua europeană fără maşină”.

Aleşii locali ies la pedalat

Biciclisti in traficTimişoara s-a alăturat şi anul acesta campaniei „Săptămâna mobilităţii”, o acţiune a Uniunii Europene, care încearcă să determine oamenii să folosească transportul în comun, bicicletele sau să meargă pe jos, abandonând câteva zile maşina. Anul acesta, acţiunile se vor desfăşura sub sloganul “Aerul curat depinde de tine!”. În Timişoara vor avea loc tururi cicliste, plimbări la pas prin centrul istoric, dar şi jocuri şi concuri recreative, pe role sau pe picioroange.

Startul „Săptămânii mobilităţii” s-a dat cu o zi înainte, duminică, la prânz, cu un tur ciclist marca „Verde pentru biciclete”, care a început de pe strada Circumvalaţiunii şi s-a încheiat la Muzeul Satului.

Luni, marţi, şi miercuri, de la ora 18, sub sloganul „Timişoara la pas”, toată lumea este invitată să facă o plimbare în zona istorică, Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Victoriei, alături de un ghid. Locul de întâlnire va fi în faţa Muzeului de Artă.

Joi, de la ora 15, va avea loc un circuit pe biciclete, la care vor participa aleşii locali împreună cu angajaţii Primăriei Municipiului Timişoara, pe traseul b-dul C.D. Loga, b-dul 16 decembrie 1989, Splaiul N. Titulescu, str. Jiul, b-dul Republicii, sensul giratoriu de la Piaţa Regina Maria, b-dul Regele Ferdinand, şi înapoi pe b-dul C.D. Loga.

Vineri, de la ora 20, până sâmbătă după-amiază, inclusiv pe timpul nopţii, va avea loc pe strada Alba Iulia acţiunea „Alergotura” care pune Timişoara în mişcare prin 1000 de minute de jogging non-stop. Vor fi organizate şi ture de câte zece minute unde sunt invitaţi toţi pasionaţii de alergare, începători sau nu, pentru a contribui la cea mai lungă alergare organizată până acum  în Timişoara.
Sâmbătă, de la ora 6, se va închide circulaţia în zona Cetate – Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa Ţarcului, străzile Sergent C-tin Muşat, V. Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu, Enrico Carusso. Străzi pe care vor avea loc diverse activităţi recreative. În Piaţa Unirii, pe strada Mărăşeşti şi pe Alba Iulia, vor avea loc târguri de biciclete, demonstraţii de arte marţiale, volei, probe atletice şi badminton. Mai mult, vor fi jocuri şi concursuri pe role şi picioroange.

Duminică va fi „Ziua fără maşini”

În cadrul „Săptămânii mobilităţii” se desfăşoară şi „Ziua europeană fără maşini”. În această zi se promovează folosirea mijloacelor de transport în comun, a bicicletei sau a altor forme de deplasare ecologice, în locul maşinii personale, cu scopul de a reduce poluarea urbană. Această zi va fi sărbătorită duminică, 22 septembrie, când la ora 9 se va da startul ediţiei a XIV-a a Maratonului Timişoara.
“Ziua fără maşini” este o iniţiativă lansată de Uniunea Europeană în anul 1999. Ideea a fost preluată şi promovată în 40 de ţări pe mapamond, în prezent fiind marcată în peste o mie de oraşe.

Un deputat susţine că, o zi pe săptămână, renunţă la maşină

Horia CristianDeputatul P.N.L. Horia Cristian le sugerează timişorenilor ca de acum încolo să renunţe, o zi pe săptămână, la maşină ca mijloc de transport, şi să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta: „Eu voi încerca această variantă. Ar fi un exerciţiu interesant pentru a vedea nu neapărat care este calitatea tramvaielor sau a autobuzelor, ci care sunt traseele, dacă ele corespund cu nevoile de circulaţie din oraş şi ce putem face pentru a ameliora acest lucru”.

Mersul pe bicicletă contribuie la reducerea emisiilor de gaze

Reprezentanţii Comisiei Europene invită de zece ani Municipalităţi din ţările membre să ia măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor, creând astfel oraşe mai puţin poluate. În acest sens, proiectul promovează formele alternative de transport, reducerea emisiilor de gaze, a efectului de seră şi reducerea factorilor poluanţi care contribuie la dezvoltarea bolilor respiratorii şi dăunează mediului înconjurător. Iar „mijlocul de transport” vedetă este mersul pe jos, asta în cazul în care cetăţenii care se alătură campaniei nu deţin o bicicletă.

BiciclistiCele două alternative la circulaţia cu maşina au o serie de beneficii pentru sănătate, spun comisarii europeni de specialitate, precizând că, în fiecare an, un autoturism elimină o cantitate de poluanţi de trei ori mai mare decât greutatea acestuia, în timp ce o bicicletă nu poluează deloc şi reprezintă şi un mod accesibil de transport.

Avantajul şi mai mare apare în condiţii de trafic intens, când maşinile pot aştepta bară la bară, minute în şir, pentru a parcurge un kilometru, în timp ce o bicicletă are traseul liber şi poate ajunge la destinaţie rapid, omul câştigând astfel şi timp preţios, dar şi o condiţie fizică bună, anulându-se totodată şi căutatul locurilor de parcare, atât de greu de găsit într-un oraş mare.

În plus, bicicletele sunt silenţioase, în antiteză cu maşinile, al căror zgomot poate duce la probleme serioase de sănătate în rândul populaţiei. Iar această problemă devine remar-cabilă mai ales în timpul zilei. Un studiu al Comisiei Europene arăta că jumătate din locuitorii oraşelor pot fi expuşi la un nivel de zgomot care poate atinge 50 de decibeli, o treime din ei, la 55 – 65 de decibeli, iar 15% sunt expuşi la mai mult de 65 de decibeli, care reprezintă pragul la care îşi face apariţia disconfortul la un nivel ridicat, 80% din poluarea fonică din mediul urban fiind provocată de maşini.

Print Friendly, PDF & Email