Aeroportul Timișoara, conectat cu Autostrada A1 printr-un nou drum expres

Foto: Constantin Duma

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat azi, în şedinţă de plen extraordinar, Acordul de parteneriat privind realizarea drumului de conectivitate A1 – Timișoara – Aeroport “Traian Vuia”.

 

Acest obiectiv de investiții, votat la inițiativa președintelui Consiliului Judeţean Timiș, Alin Nica, transmit reprezentanţii administraţiei judeţene, este cuprins ca proiect prioritar în Programul Operațional pentru Transport și este prevăzut a fi implementat la profil de drum expres, cu două benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.

Potrivit CJ Timiş, printre beneficiile proiectului se numără: decongestionarea traficului existent, scăderea numărului de accidente, reducerea poluării fonice și a aerului cu gaze cu efect de seră. Totodată, dezvoltarea acestui drum expres va conduce la creșterea atractivității județului Timiș pentru investiții și implicit pentru crearea de noi locuri de muncă și creșterea dinamicii mediului de afaceri. Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență. Noul obiectiv va facilita accesul de la și către Aeroport, cu intenția de a fi legat la rețelele principale de transport din România și țările vecine. În proiect este inclusă chiar și o porțiune din Centura Timișoarei, cu scopul diversificării accesului atât la varianta ocolitoare, cât și în localitățile periurbane.

Finanțarea investiției, care se ridică la 22 de milioane de euro, va fi asigurată de CNAIR, iar CJ Timiș se va ocupa de elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, de realizarea auditului de siguranță rutieră și de gestionarea lucrărilor de execuție. De menționat este că vor fi luate în calcul mai multe trasee.

Print Friendly, PDF & Email