Aeroportul Internațional Timișoara anunţă investiții mari și creșterea numărului de destinații

2018, spun reprezentanţii Aeroportului Internațional Timișoara, a însemnat un an premergător pentru demararea unor investiții majore și creșterea numărului de destinații.

 

Oficialii Aeroportului Internaţional Timișoara declară că anul 2018 a început nefavorabil, cu o reorganizare a companiei aeriene Ryanair, care a redus volumul operațional în România, închizând total operațiunile pe alte aeroporturi, și a anula unele destinații. A continuat, însă, favorabil, în cursul anului fiind introduse curse spre noi destinații, spre Stuttgart, Chișinău şi Hurghada.

Anul trecut, numărul total al pasagerilor pe Aeroportul Timişoara a fost de 1.517.309, cu 6% mai puțin față de anul 2017, când, explică oficialii AIT, Ryanair a operat timp de 12 luni pe toate destinațiile programate inițial și a condus cu o creștere cu 40% a numărului de pasageri în 2017 față de 2016). „În 2018, Ryanair a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de pasageri, cu 37,7 % față de 2017, dar celelalte companii aeriene care operează zboruri la sau de la Timișoara au înregistrat cifre crescute a numărului de pasageri”, spun reprezentanţii aeroportului. Compania aeriană Tarom a înregistrat o creștere cu 52% a numărului de pasageri transportați la sau de la Timișoara, compania Lufthansa a avut o creștere de 19%, iar Wizz Air, o creștere de 5,4%. Cele mai căutate destinații în 2018 au fost București, München – Memmingen, Bergamo-Milano și Londra.

În timpul verii, aeroportul a înregistrat o creștere cu 24% a numărului de pasageri pentru cursele charter de vacanță. Astfel, peste 50.000 de pasageri au zburat în destinații exclusiv de vacanță, în Antalya, Zakynthos, Creta și Hurghada.

În ceea ce privește traficul de marfă, până la sfârșitul anului, transmit reprezentanţii AIT, au fost procesate aproximativ 6000 de tone, cu 30% mai mult față de 2017. La nivel național, mai spun ei, volumul de marfă transportat pe aeroporturile din ţară, cu excepția Bucureștiului, totalizează aproximativ 3000 de tone.

Veniturile AIT, în 2018, au fost de aproximativ 52,3 de milioane de lei, similare cu 2017, cifra de afaceri se estimează a se ridica la 50,38 milioane de lei, de asemenea, similară cu anul 2017, iar profitul brut este estimat să se ridice la 6,4 milioane de lei.

În decembrie 2018, directorul general al Aeroportului Timișoara, Daniel Idolu, a semnat alături de ministrul Transporturilor, Lucian Șova, contractul de finanțare cu credite nerambursabile guvernamentale și europene pentru construirea unui nou terminal destinat pasagerilor care sosesc cu zborurile externe. Valoarea totală a investiției este de 30,3 milioane de lei, din care aproximativ 50%  din fonduri proprii ale AIT, iar diferența din fonduri europene și fonduri ale Ministerului Transporturilor.

Oficialii aeroportului anunţă că noul terminal va fi o clădire cu fluxuri eficiente conform cu standardele actuale în materie de confort, siguranță și securitate. Terminalul, care va fi finalizat în ianuarie 2020, va avea o suprafață desfășurată de peste 4.300 mp, tei fluxuri de pasageri, trei sisteme de benzi de bagaje, zece puncte de control al documentelor și trei puncte de control vamal, pregătind aeroportul pentru a susține un flux de aproximativ trei milioane de pasageri pe an.

Anul acesta, spun oficialii AIT, se anunță un dinamic şi plin de provocări. „La începutul lunii ianuarie am semnat ordinul de începere al lucrărilor pentru noul Terminal de Sosiri Curse Externe, iar această lucrare se va derula pe tot parcursul acestui an. În 2019 se vor realiza toate formalitățile procedurale, tehnice, economice și procedurale pentru Terminalul de Plecări Curse Externe, pentru achiziționarea autospecialelor PSI și a echipamentelor de control de securitate, astfel încât în 2020-2021 să se realizeze și să se finalizeze efectiv achiziția echipamentelor și a lucrărilor de investiții”, declară directorul AIT, Daniel Idolu.

Începând cu septembrie 2019, Wizz Air va aloca cea de-a treia aeronavă pentru baza de la Timișoara, ceea ce va permite operarea a patru noi destinații spre şi dinspre Billund-Danemarca, Doncaster/Sheffield-Marea Britanie, Karlsuhe/Baden-Baden și Nürnberg-Germania. În plus, anunţă AIT, vor fi suplimentate și zborurile spre alte cinci destinații: Londra, Memmingen, Bari, Charleroi Bruxelles și Dortmund. Din iunie, o nouă companie aeriană va opera zbor direct din Timișoara spre Stuttgart și retur. Este vorba de Eurowings, o companie aeriană germană cu profil low-cost care va deschide astfel primul zbor din Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email