ADX Energy Ltd. spune că în Banat nu se vor exploata gaze de şist

ADX EnergyCompaniile ADX Energy şi East West Petroleum Corp. se pregătesc să demareze prospecţiuni în Timiş, deşi se lovesc de rezistenţa îngrijorată a cetăţenilor.  Directorul tehnic al ADX Energy Ltd le propune un pact de non-beligeranţă timişenilor din localităţile ce aparţin de concesiunea Parţa, unde vor fi demarate explorări în curând. În plus, spune el, oamenii pot sta liniştiţi, întrucât datele recente ale unor studii întreprinse în Banat de americanii de la US Energy Information Administration spun că în zonă nu ar exista gaze de şist.

 

Australienii de la ADX Energy promit transparenţă totală

Revolta care i-a cuprins pe local­nicii din comuna vasluiană Pungeşti, atunci când au fost constrânşi de forţe­le de ordine să permită accesul pe te­renurile lor americanilor de la Chev­ron, aflaţi în căutare de gaze de şist, a fost un subiect care nu a trecut neob­servat nici în Timiş. Unde, sâmbăta trecută, au avut loc întâlniri tensionate între reprezentanţii companiei de ex­plorare Prospecţiuni S.A. şi sătenii din localităţile ce fac parte din conce­siu­nea Parţa, zonă în care drepturile de ex­plorare şi exploatare aparţin companiei australiene ADX Energy. Acuzelor de lipsă de transparenţă şi de comunicare defectuoasă cu cetăţenii care deţin terenurile pe care urmează să se efec­tueze prospecţiunile, reprezentanţii companiei ADX Energy au ales să le răspundă cu un comunicat în care îşi explică intenţiile şi metodele de explo­rare la care vor recurge.

Totul, ambalat abil într-un text redactat pe un ton liniştitor, din care rezultă că, drept răspuns la invo­cata nevoie de informare a cetăţenilor şi a primarilor din localităţile vizate, di­rectorul tehnic al ADX Energy, Peter Fink, “a aranjat ca întrebările şi ne­liniştile, mai ales cele legate de gazele de şist, precum şi daunele aduse me­diului înconjurător să primească un răs­puns din partea unui specialist în cel mai scurt timp posibil”. 

În Banat nu sunt zăcăminte de gaze de şist

Recent, compania ADX Energy a încheiat un contract cu compania Pros­pecţiuni S.A., deţinută, printre alţii, de omul de afaceri timişorean Ovi­diu Tender. În baza acestui con­tract, compania australiană, deţinătoa­re a concesiunilor vizând explorarea în perimetrele localităţilor Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Bogda, Cenei, Uivar, Giulvăz, Sânmihaiu Român, Parţa, Giroc, Şag, Sânandrei, Pădureni, Peciu Nou şi Je­bel, ar urma să primească datele ex­plorărilor prin metode seismografice. Explorare de resurse convenţionale, adică petrol şi gaze naturale, preci­zează acum, reprezentanţii companiei.

Reprezentanţii ADX Energy Ltd. califică informaţiile referitoare la ex­plorarea resurselor subsolului româ­nesc drept „poveşti fictive” şi dau asi­gurări că ADX Energy nu caută gaze de şist. Aceştia indică drept sursă de informare un document oficial al A­genţiei Naţionale pentru Resurse Mi­nerale. “Pentru explorare folosim teh­nica seismicii. Seismica nu este seis­mologie şi, cu siguranţă, nu este o ma­gie mistică. Putem înţelege că oamenii se întreabă cum funcţionează această tehnică şi dacă provoacă daune. Nu ne ascundem şi suntem disponibili pentru a răspunde tuturor întrebărilor”, trans­mite Peter Fink. În plus, se precizează, rezultatele prospecţiunilor realizate în ultimii 50 de ani în România, dublate de concluziile unui studiu realizat în 2013 de US Energy Information Adminis­tration, relevă că în Banat nu sunt zăcăminte de gaze de şist.

ADX Energy promite avantaje pentru regiune

Reprezentanţii ADX Energy in­formează că s-au înscris la licitaţia internaţională organizată de Statul român în runda a zecea de acordare a licenţei de explorare pentru concesio­narea resurselor minerale din zona Timiş. Australienii au obţinut atunci concesiunea Parţa, care dă dreptul companiei să identifice şi să extragă resursele minerale convenţionale – petrol şi gaze naturale.

În ce priveşte informaţiile contra­dictorii care circulă cu referire la mo­dalităţile de lucru utilizate, în ex­plorările convenţionale, spun repre­zentanţii ADX Energy, nu se produce niciun prejudiciu cuantificabil pe termen lung, aşa încât “nu există nicio urmă a fap­tului că pământul se prăbu­şeşte sau a faptului că apa nu ar mai fi potabilă”.

Australienii de la ADX Energy dau asigurări că energia eliberată în acest proces este abia percepută de oameni, undele acustice generate fiind mai scăzute decât zgomotul produs de un camion sau un tren.

În plus, spun ei, în Timiş nu este vorba despre o investiţie financiară pe termen scurt: „Dorim să investim aici şi în cele din urmă să lucrăm în aşa fel în­­cât întreaga regiune să aibă avantaje”.

ADX Energy Ltd. este o companie de explorare şi evaluare a petrolului şi gazelor naturale care gestionează în prezent patru permise pentru petrol şi gaze naturale în Africa de Nord şi în Europa. Cu sediul principal în Australia, compania care a anunţat că va dema­ra explorări şi în Timiş mai are birouri suplimentare şi în Viena, Tunis şi Bucureşti.

Concesiunea pentru lotul Parţa a fost ratificată de Parlament în 29 no­iembrie 2012, iar primele activităţi de explorare vizând stabilirea potenţia­lului de resurse ale Timişului au înce­put în 13 februarie anul acesta.

Print Friendly, PDF & Email