Adrian Papahagi va conferenția despre ideea destinului și despre iubire în cultura veche anglo-saxonă, pornind de la cartea sa Wyrd. Ideea destinului în literatura engleza veche.
Conferinţa, organizată de Departamentul Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, sub titlul Destin şi poezie în secolele VI-IX, va avea loc joi, 27 aprilie, de la ora 16.30, în Sala Senatului a UVT. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Mircea Mihăieş şi Claudiu Mesaroş.
Conferinţa va fi urmată de lansarea volumului Wyrd. Ideea destinului în literatura engleză veche, apărut la Editura Eikon.
„Wyrd, cuvântul prin care sunt traduse majoritatea conceptelor latine de destin din Consolarea Filosofiei, de la soartă (fortuna), hazard (casus) și destin (fatum) până la zeiţa responsabilă de mereu instabila fericire omenească, Fortuna, apare încă din secolul al optulea în cele mai vechi glose engleze. Dar forţa acestui cuvânt vine din poezia vernaculară, fie ea eroică, precum Beowulf, religioasă, precum vieţile sfinţilor Andrei sau Guthlac, sapienţială, precum Maximele sau dialogul dintre Solomon și Saturn, sau elegiacă, așa cum sunt capodoperele Rătăcitorul (The Wanderer) sau Navigatorul (The Seafarer)”, spun reprezentanţii Editurii Eikon.
Adrian Papahagi, conferenţiar la la Catedra de engleză a Facultății de Litere, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj Napoca, este licențiat în anglistică al Facultății de Filologie a acestei universităţi (1999) și al Universității Paris IV-Sorbonne (1998). Este master în Studii medievale, la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne (1999) și doctor în Studii medievale ( cu „Summa cum laude”) la aceeași universitate. A predat limba engleză veche la Universitatea Paris Sorbonne și la Institutul Catolic din Paris, între anii 1999 și 2003.
Ultimele comentarii