Adrian Ghenie revine în România, după 14 ani, cu prima expoziţie personală

Adrian Ghenie. Sursă foto: ICR

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, cunoscut în primul rând datorită picturilor sale inspirate de subiecte istorice și figuri importante ale secolului XX, revine în România, după 14 ani. De data aceasta, cu prima sa expoziţie personală. Lucrările vor fi expuse la Timişoara, în anul Capitalei Europene a Culturii, evenimentul fiind organizat de Fundația Art Encounters, care i-a şi lansat invitaţia.

 

Suntem încântaţi că Adrian a acceptat invitaţia noastră şi că avem astfel ocazia să vedem în premieră lucrări reflectând preocupările sale actuale, cu o tematică foarte relevantă, cea a relaţiei noastre cu tehnologia. Această expoziţie-surpriză completează contribuţia Fundaţiei Art Encounters la efervescenţa unui an special”, declară Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters.

Expoziţia lui Adrian Ghenie, Corpul imposibil (The Impossible Body), va conține o nouă serie de desene și câteva picturi, create special pentru acest eveniment. Vernisajul va avea loc în prezența artistului și a echipei Art Encounters, în 20 aprilie, de la ora 18, la Pavilionul Isho (b-dul Take Ionescu nr. 50-52).

Curatoriată de directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu, expoziția reunește o colecție amplă de desene alături de câteva picturi ale artistului. „În cadrul expoziţiei de la Timişoara Adrian Ghenie va prezenta lucrări noi, inspirate de perioada pandemiei şi de izolarea în spaţiul domestic, când singura legătură cu „lumea” avea loc prin dispozitivele digitale. „Aceste teme vorbesc despre relaţia complicată pe care omul modern o are astăzi cu tehnologia, cu social media, cu propriul corp şi cu timpul. Ghenie a observat că există astăzi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltări anatomice specifice şi prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt încercările artistului de a deconstrui şi a reconstrui figura umană respectând nişte volume mari, dar speculând plastic prin toate detaliile care le conţin şi mai ales prin spaţiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie şi mediul digital ne face, în mod aparent cel puţin, să fim conectaţi permanent şi legaţi la o reţea colectivă, rămânând în acelaşi timp tot mai singuri”, spune Diana Marincu.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977, la Baia Mare, și trăiește actualmente la Berlin. Melanjul de abstract și realism al lucrărilor sale generează adesea picturi psihologice, profund tulburătoare. Pictura acestuia este, în cele din urmă, un act politic sau chiar revoluționar. Ea are de-a face cu „datoria memoriei” și, într-un anumit sens, opera lui Adrian Ghenie merge în direcția butadei lui George Santayana: „Cei care nu-și pot aminti trecutul sunt condamnați să-l repete”. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituții de artă ale lumii, printre care Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma, Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Museum of Contemporary Art (MCA), Denver, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București, Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneția cu proiectul Darwin’s Room.

Expoziția Corpul imposibil (The Impossible Body) va putea fi vizitată în perioada 20 aprilie – 18 iunie, de miercuri până duminică, între orele 10-18, în Pavilionul Isho. Accesul în expoziție este gratuit. Corpul imposibil beneficiază și de un program de mediere, pe care organizatorii anunţă că îl vor face public în perioada imediat următoare.

Promotor şi organizator al Bienalei Art Encounters, Fundaţia Art Encounters își propune să livreze un model instituţional adaptat nevoilor locale, care este totodată angajat într-o prezenţă susţinută pe scena artei internaţionale. Fondată în 2015 de către Ovidiu Șandor, colecţionar de artă și antreprenor din Timișoara, Fundaţia Art Encounters este o iniţiativă care își propune să crească și să sprijine dezvoltarea artei contemporane din România. Misiunea ei esenţială are la bază aspiraţia de a hrăni dialogul, cunoașterea, cercetarea și experimentul. Activităţile fundaţiei se desfășoară în câteva direcţii majore: organizarea Bienalei Art Encounters și a programului de expoziţii desfășurat la sediul permanent al fundaţiei sau în alte locuri; sprijinirea educaţiei și dezvoltarea de public prin programe dedicate; dezvoltarea unor serii de rezidenţe pentru artiști și curatori. În conjuncţie cu programele permanente ale Fundaţiei, colecţia privată a lui Ovidiu Șandor funcţionează ca resursă deschisă pentru expoziţii, colaborare instituţională și cercetare.

Pentru 2023, Fundația Art Encounters a anunțat un program dens de evenimente, care mai conține, pe lângă expozițiile incluse în programul permanent al fundației, expoziția Victor Brauner: Invenții și magie, expusă la Timişoara în perioada 17 februarie – 28 mai, și retrospectiva Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale, expusă din 30 septembrie 2023 până în 28 ianuarie 2024.

Bienala Art Encounters ca avea o ediție specială, de vară, derulată pe parcursul a opt săptămâni, în perioada 19 mai -16 iulie. De-a lungul edițiilor din 2015, 2017, 2019 și 2021, Bienala Art Encounters s-a conturat ca fiind unul din cele mai relevante evenimente de artă contemporană din România, având o vizibilitate internațională tot mai mare, confirmată de sutele de apariții în mass-media, și fiind considerat un reper internațional în rândul evenimentelor de artă contemporană pe axa culturală Viena – Istanbul. Bienala Art Encounters a reușit, în aceşti ani, să se afirme și să reprezinte o vitrină a artei contemporane românești pentru instituții

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email