ADR Vest nu asumă declaraţia atribuită de PSD, că Primăria Timişoara “e pe punctul de a pierde” 112 milioane de lei

Sorin Maxim Foto stiridinvestPrimarul liberal al Timişoarei şi PSD Timiş au făcut, în ultimele zile, un schimb acid de replici pe tema finanţărilor nerambursabile. PSD Timiş susţinea că ADR Vest ar fi avertizat că Primăria “este pe punctul de a pierde” 112 milioane de lei. ADR Vest nu asumă declaraţia. Iar edilul îi acuză pe social-democraţi că, pentru a-şi masca lipsa de realizări, au scornit o campanie de intoxicare a populaţiei.

 

Ce spune ADR Vest?

PSD Timiş declara, într-un comunicat de la începutul lunii august, că ADR Vest a avertizat că Primăria Municipiului Timişoara “este pe punctul de a pierde” 112 milioane de lei, dacă nu finalizează, până în 31 decembrie, proiectele finanţate pe fonduri europene.

Am solicitat, atunci, lămuriri conducerii ADR Vest, în privinţa proiectelor care ar fi în pericol să li se piardă finanţarea şi a motivului temerilor exprimate.

Într-un răspuns trimis ieri redacţiei, Sorin Maxim, director general al ADR Vest, afirmă că instituţia pe care o conduce, în calitate de organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest, a informat Primăria Timişoara, „aşa cum s-a procedat cu toţi beneficiarii de finanţare prin POR din Regiunea Vest”, asupra necesităţii finalizării proiectelor aflate în implementare până în 31 decembrie. Deci, nu este asumată declaraţia potrivit căreia Primăria Timişoara “este pe punctul de a pierde” 112 milioane de lei.

Care e, totuşi, motivul temerilor invocate? “Având în vedere termenul scurt până la finalul perioadei de implementare, 31 decembrie 2015, ADR Vest a considerat oportun să atragă atenţia beneficiarilor de finanţare nerambursabilă prin POR asupra termenului limită şi a sumelor estimate ca fiind disponibile prin proiect, pentru decontare”, adaugă Sorin Maxim.

Schimb de replici între primarul liberal al Timişoarei şi PSD Timiş

Nicolae Robu Foto PNL TimisCu doar o zi înainte, tema fusese reluată de PSD Timiş. Într-un schimb de replici acide cu primarul liberal al Timişoare, Nicolae Robu. Acesta scria, luni, pe o pagină de socializare că, de ceva vreme, PSD Timiş a devenit extrem de agitat. “În fond, e de înţeles. Vin alegerile şi timişorenii vor, de la fiecare partid şi fiecare candidat, realizări, realizări concrete, nu vorbe goale! Iar la capitolul realizări, la PSD e dezastru: nimic, nimic nimic! Şi-atunci, ce-au scornit psd-iştii? O campanie de intoxicare a populaţiei, făcută cu bani mulţi, foarte mulţi chiar, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional”, afirmă edilul liberal al Timişoarei. Dând exemple concrete. Unul dintre ele, numit de Nicolae Robu “ultima găselniţă”, este acuzaţia că Timişoara ar putea pierde toate fondurile europene şi că intră în faliment.  “Asta întrece toate limitele neruşinării! În loc ca Timişoara să fie lăudată că stă excelent la absorbţia de fonduri europene, ocupând, dacă nu primul loc pe ţară, atunci în mod sigur unul prin preajmă, implementând, din 2012 încoace – deci, cu Robu ca primar! –, cu succes, 35 de proiecte – unele, nu mai puţin de 13, finalizate, deja, cu succes, altele în faze foarte avansate –, Timişoara e prezentată de maşina de propagandă psd-istă, în frunte cu Antena 3, ca fiind pe marginea prăpastiei!”, scria Nicolae Robu pe pagina sa de socializare.

La scurt timp după aceea, social-democraţii timişeni transmiteau că, de fapt, nu PSD Timiş a adus în discuţie posibilitatea pierderii celor 112 milioane de lei, fonduri europene, ci ADR 5 Vest: „Noi nu am făcut decât să atragem atenţia că acest lucru s-ar putea întâmpla şi am adresat un apel la conştientizarea pericolului”.

Cu câteva zile înainte, însă, spuneau altceva. Într-un comunicat de presă transmis în 8 august, se menţiona că ADR Vest confirma, de fapt, ceea ce spuseseră social-democraţii: „Grupul consilierilor PSD din cadrul Consiliului Municipal Timișoara a atras atenţia în nenumărate rânduri că Timișoara riscă să piardă fondurile europene alocate pentru lucrările care se desfășoară în oraș, însă am fost trataţi cu superioritate de Nicolae Robu. Acum, după zeci de interpelări și luări de poziţii pe această temă, ni se dă dreptate din partea unui for mai mult decât avizat: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest.”

18 proiecte europene, cu punct final anul acesta

Piata Unirii Timisoara lucrariCeea ce este cert e că, în prezent, Primăria Timişoara are 18 proiecte aflate în stadiul de implementare, după cum spune Sorin Maxim, directorul ADR Vest. Este vorba despre:

1. Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Liceului Teoretic “Nikolaus Lenau”, din Timişoara, a cărui dată de finalizare este 13 octombrie 2015.

2. Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Naţional “CD Loga” Timişoara – 20 octombrie 2015.

3. Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Municipal Timişoara – 29 octombrie 2015.

4. Centru de zi pentru îngrijirea copiilor din comuna Dumbrăviţa – 15 noiembrie 2015.

5. Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Liceului Teoretic “JL Calderon” Timişoara – 24 noiembrie 2015.

6. Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Timişoara, pentru familii cu un venit minim sub 350 de euro/lună – 15 decembrie 2015.

7. Centru regional de competenţe şi dezvoltare a furnizorilor în sectorul automotive – 22 decembrie 2015.

8. Extinderea reţelei de troleibuz până la Ghiroda – 24 decembrie 2015.

9. Reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei – 29 decembrie 2015.

10. Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega – 29 decembrie 2015.

11. Extinderea reţelei de troleibuz până la Dumbrăviţa – 29 decembrie 2015.

12. Trafic management şi supraveghere video – 29 decembrie 2015.

13. Modernizarea Parcului Justiţiei – 29 decembrie 2015.

14. Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Timişoara, pentru familii cu un venit minim sub 350 de euro/lună  – faza 4 – 31 decembrie 2015.

15. Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în Timişoara – 31 decembrie 2015.

16. Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Timişoara, pentru familii cu un venit minim sub 500 de euro/lună – 31 decembrie 2015.

17. Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Timişoara, pentru familii cu un venit minim sub 350 de euro/lună – faza 3 – 31 decembrie 2015.

18. Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Timişoara, pentru familii cu un venit minim sub 350 de euro/lună – faza 2 – 31 decembrie 2015.

 

Citeşte şi:

Primarul liberal al Timişoarei acuză PSD că orchestează o campanie de intoxicare a populaţiei, “făcută cu bani mulţi” 

Print Friendly, PDF & Email