De planurile Consiliului Judeţean Timiş de a scăpa de societăţile comerciale la care nu se mai justifică să fie acţionar sau de la care nu obţine profit s-a cam ales praful. De mai bine de un an, Consiliul Judeţean Timiş nu reuşeşte să desfiinţeze prima de pe lista restructurărilor – societatea Apcan – a cărei lichidare a fost votată încă din primăvara anului trecut.
Desfiinţare în reluare
Deşi în primăvara anului trecut C.J. Timiş a votat desfiinţarea societăţii Apcan, despre care se spune de prin 2011 că nu mai are obiect de activitate, desfiinţarea propriu-zisă trenează de mai bine de un an. Astfel, printr-un proiect de hotărâre publicat zilele trecute care vizează revocarea şi desemnarea reprezentanţilor C.J. Timiş în Adunarea Generală şi Consiliul de Administraţie al Apcan, conducerea C.J. Timiş recunoaşte că societatea funcţionează în continuare. “Prin Hotărârea C.J. Timiş nr. 35/27 martie 2013 s-a aprobat demararea procedurilor legale în vederea dizolvării Apcan. Menţionăm că, până în prezent, reprezentanţii C.J. Timiş nu au demarat procedurile în vederea dizolvării societăţii”, precizează conducerea administraţiei judeţene. Ca atare, soluţia găsită este să schimbe reprezentanţii desemnaţi pentru lichidarea societăţii, sperând că de această dată va avea noroc cu noua echipă nominalizată.
Consilierul judeţean P.D.-L. Tiberiu Lelescu se declară nemulţumit de această situaţie: “De un an se tot desfiinţează societatea aceasta la C.J. Timiş. Şi dacă nu se reuşeşte, deşi nu se mai justifică, încep să cred că există interese pentru menţinerea ei. Adevărul e că, din acest punct de vedere, nu se ocupă nimeni de nimic. Se aşteaptă să treacă timpul, să se vadă dacă se rupe sau nu Guvernul”. Tiberiu Lelescu mai spune că respectivele societăţi au de câştigat ca şi capital de imagine, “pentru că se prezintă peste tot ca şi firme la care C.J. Timiş este acţionar, şi sunt văzute altfel, au altă trecere peste tot”.
Intenţii vechi, fără nicio urmare
Anul trecut, cu ocazia aprobării unui proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii speciale pentru analizarea situaţiei economico-financiare a societăţilor la care Timişul este acţionar sau asociat, preşedintele C.J. Timiş, Titu Bojin, anunţa că “în şedinţa cu primarii s-a votat în unanimitate închiderea de la 1 decembrie a Apcan-ului, aceasta fiind ca o pată pentru C.J. Timiş”.
Practic încă nu s-a concretizat nimic. Societatea nu a fost desfiinţată, deşi s-au tot realizat pe parcursul anului trecut demersuri pentru închiderea sa. În plus, în primăvară lui 2013, consilierii judeţeni au votat aprobarea demarării procedurilor legale în vederea dizolvării Apcan, la care C.J. Timiş este acţionar majoritar cu o cotă de participare de 91,42% din capitalul social. În decizia de desfiinţare, administraţia judeţeană a invocat faptul că, prin lege, operatorii economici au obligaţia de a transmite trimestrial rapoarte financiare, lucru care nu s-a respectat în ultima perioadă.
În primăvară lui 2013 se menţiona că plenul a aprobat, în decembrie 2011, o hotărâre prin care a dispus intrarea în faliment voluntar sau dizolvarea acestei societăţi, solicitând ca această societate să nu mai elibereze facturi.
La una dintre şedinţele C.J. Timiş la care s-a discutat această problemă, consilierul judeţean P.P.-D.D. Zamfir Florian a precizat că Apcan nu mai are activitate: “Societatea nu are angajaţi, nu desfăşoară activităţi, ci doar trăieşte din contribuţiile date de C.J. Timiş şi unele Primării din judeţ”. Grupul de consilieri judeţeni ai P.P.-D.D. a susţinut desfiinţarea societăţii şi a propus ca Executivul să prezinte plenului situaţia economico-financiară şi administrativă a acesteia. Preşedintele C.J. Timiş, Titu Bojin, s-a arătat de acord cu această propunere, solicitând ca toată documentaţia pentru lichidarea Apcan să fie pregătită şi prezentată în plen.
Deşi s-au întreprins demersuri în acest sens, desfiinţarea propriu-zisă nu s-a realizat.
Servicii plătite, dar nerealizate
Problema Societăţii Apcan a fost remarcată şi de auditorii Curţii de Conturi la mai multe Primării din judeţ, care erau acţionare la această societate. La Voiteg, de exemplu, Curtea de Conturi a remarcat că s-au plătit cotizaţii de aproape 3.000 de lei către respectiva societate, deşi de trei ani Primăria încheiase contract de prestări servicii cu Aquatim S.A.
Încă din 2011 câţiva consilieri judeţeni declarau că concluziile Curţii de Conturi – legate de faptul că gestionarea pachetului de acţiuni a C.J. Timiş la diverse societăţi lasă mult de dorit – au fost confirmate de menţinerea până în prezent a Apcan, o societate care „şi-a pierdut obiectul de activitate odată cu integrarea României în U.E.”
Este greu de precizat însă momentul în care în cele din urmă, C.J. Timiş ar fi luat în discuţie oportunitatea menţinerii acestei societăţi, dacă nu s-ar fi făcut scandal pe această temă. Cert este că nici acum nu s-a reuşit desfiinţarea de facto a acestei societăţi. Lucru care ridică semne de întrebare, din perspectiva faptului că la C.J. Timiş mai există un portofoliu de acţionariate în diverse societăţi, şi aleşii judeţeni ar putea constata, ca în acest caz, că nu e simplu să renunţe la parteneriate care nu se mai justifică.
Ultimele comentarii