Acuze de sprijin al propagandei pro-ruse, la adresa eurodeputatului Maria Grapini

Prin acțiuni organizate în Parlamentul European

Maria GrapiniEurodeputatul timişean Maria Grapini este acuzată public de către un coleg europarlamentar că ar fi exercitat presiuni asupra reprezentanților Institutului Cultural Român, în vederea finanțării unei conferințe al cărei protagonist va fi Dan Puric, promotor al ideilor ideologului oficial al Moscovei, Aleksandr Dughin.

 

Prin intermediul unei postări recente pe contul său de Facebook, eurodeputatul Cristian Preda îi solicită public premierului Victor Ponta să blocheze o inițiativă a eurodeputatului PC Maria Grapini și să se opună finanțării de la bugetul de stat a oricăror forme de manifestare al căror conținut echivalează cu ceea ce acesta apreciază a se constitui în propagandă pro-rusă. Cristian Preda face referire la o conferință care ar urma să fie susținută, la începutul lunii iunie, în Parlamentul European, de către actorul Dan Puric.

Îi cer public premierului Victor Ponta să oprească finanțarea de la buget a propagandei pro-ruse! Despre ce este vorba? Așa cum se știe, în mai multe state membre, ca și la nivelul Comisiei Europene, s-a decis blocarea pe toate căile a campaniilor de manipulare orchestrate de Moscova. Ei bine, unii politicieni români vor, dimpotrivă, să sprijine operațiunile Moscovei. O am în vedere azi pe Maria Grapini. Cunoscută publicului larg pentru precaritatea educației sale și ignorată cu totul la Bruxelles, actuala deputată a plănuit să organizeze la PE o conferință a lui Dan Puric, cunoscut ideolog pro-Putin”, notează eurodeputatul Cristian Preda.

Care mai relevă faptul că această propunere vine după ce, în cursul săptămânii trecute, un grup de 17 eurodeputați români, printre care s-au numărat, potrivit HotNews, și Maria Grapini, Daciana Sârbu, Norica Nicolai, Mircea Diaconu, Dan Nica, Victor Negrescu, Ioan Mircea Pașcu, Victor Boștinaru, Damian Drăghici, a inițiat un demers vizând introducerea, pe lista posturilor TV difuzate în instituția europeană, a postului de televiziune Antena 3.

După ce săptămâna trecută se agitau pentru a introduce Antena 3 în birouri, zilele astea pesediștii fac presiuni pentru a pune în scenă în forul european o campanie în favoarea acțiunii militare a Rusiei. Puric e invitat, la începutul lui iunie, să apere, în numele pluralismului și al diversității, vocea Moscovei”, mai consemnează Cristian Preda. Acesta apreciază și că situația este cu atât mai gravă cu cât Maria Grapini ar fi exercitat presiuni asupra reprezentanților ICR, în vederea finanțării evenimentului: „Scandalul nu se oprește aici. Cu toate că deputații europeni dispun de mijloace financiare considerabile pentru a organiza conferințe, seminare, expoziții etc., Grapini a făcut presiuni foarte mari asupra Institutului Cultural Român, pentru ca propagandistul să fie plătit cu un onorariu consistent de la București”.

Cristian Preda formulează, în context, o serie de întrebări legate de rostul acordării unei finanțări din bani publici unui demers menit să pledeze cauza Rusiei: „De ce bani publici pentru amicul lui Dughin? Pentru a oficializa relația? Eu nu cred că ICR trebuie să finanțeze propaganda Moscovei. E adevărat că, atunci când ICR a fost reconfigurat, în fruntea lui a venit Andrei Marga, cel care afirma că Putin ar trebui să fie un model pentru toți politicienii europeni. E și Ponta de aceeași părere? Dacă nu e, atunci o poate dovedi, blocând inițiativa Mariei Grapini”, este de părere eurodeputatul Cristian Preda.

Print Friendly, PDF & Email