Eşecul privatizării C.F.R. Marfă a dus la analizarea situaţiei economice a acestei companii şi a felului în care a fost gestionată în ultimii ani. O concluzie a fost că una dintre cele mai neinspirate măsuri care au viciat în ultimii ani activitatea C.F.R. Marfă este aşa-zisa regionalizare – împărţirea companiei pe patru sucursale –, proces care a dus la desfiinţarea Regionalei C.F.R. Marfă Timişoara. Măsura a fost luată, deşi au existat încă de atunci controverse şi mari rezerve legate de această permutare.
Recunoaşterea unui adevăr ştiut de toţi
După eşuarea privatizării C.F.R. Marfă, la nivelul Parlamentului, cu prilejul moţiunii realizate pe această temă, s-au realizat analize retrospective ale modului în care a fost gestionată compania în ultimii ani, ajungându-se la concluzia că una dintre cele mai mari greşeli, care au afectat negativ activitatea companiei din ultimii ani restructurarea companiei în patru sucursale mari.
Această reorganizare, după cum s-a afirmat zilele trecute la tribuna Parlamentului, a avut efecte nedorite manifestate în special în vestul ţării. Astfel, în analiza parlamentară legată de C.F.R. Marfă se vorbeşte despre “încărcarea strategiei de dezvoltare zonală, cu accent pe activitatea din frontiere, prin reorganizarea C.F.R. Marfă în patru sucursale, care a condus la haos şi rivalităţi nedorite la nivelul structurilor, îndepărtarea informaţiilor de factorii de decizie, aşa cum s-a realizat în Regionala Banat – Oltenia, unde flota cea mai mare este la Timişoara şi conducerea, la Craiova”.
Traficul feroviar de marfă este coordonat acum, în linii mari, de Sucursala Banat – Oltenia care are sediul în Craiova, pe plan local existând doar un Centru Zonal de Marfă, care are un rol secundar şi minor. Astfel, se oficializează faptul că această reorganizare a fost greşită şi nu a avut efecte pozitive asupra activităţii C.F.R. Marfă, fiind una dintre măsurile care au dus la pierderi şi ineficienţă. “Noi am avertizat încă din momentul în care s-a anunţat că se intenţionează realizarea acestei reorganizări că nu e normală, şi nici eficientă. Craiova poate că are acele operaţiuni legate de baza carboniferă, însă nu se poate compara, ca zonă, cu traficul feroviar de marfă din vestul ţării. Avem aici frontierele, avem Stamora, avem Curtici, avem Jimbolia. Centrul de Marfă rămas aici nu poate face faţă gestionării acestui trafic. Este absurd, deci, ca activitatea de transport feroviar de marfă din vestul ţării să fie coordonată de la Craiova”, spune Petrică Stoian, liderul judeţean al Sindicatului Feroviar Mişcare-Comercial.
În 2010, când avea loc comasarea Regionalelor companiei, mişcare în urma căreia Regionala C.F.R. Marfă Timişoara s-a desfiinţat şi traficul de marfă din vestul ţării a ajuns să fie coordonat de la Craiova, reprezentanţii C.F.R precizau că motivele care au condus la aceste măsuri organizatorice sunt generate de “volumul prestaţiilor şi de modul în care sunt localizate pieţele de transport. De asemenea, s-a avut în vedere şi criteriul de reprezentare teritorială”. Argumentaţia nu prea pare să stea în picioare, întrucât vestul ţării are un trafic de marfă intens, iar localizarea pieţelor de transport era de natură să favorizeze Regionala Timişoara, dată fiind legătura directă şi rapidă cu statele vest-europene.
“Începutul sfrşitului” la Arad
La Arad, se văd deja din plin efectele dezastruoase ale acestei reorganizări. Conform sindicatelor din domeniu, Aradul nu va mai avea Staţia C.F.R. Marfă, iar desfiinţarea acesteia va fi urmată de disponibilizări. În jur de 100 de angajaţi ai C.F.R. Marfă ce aparţin de Centrul Timişoara vor fi disponibilizaţi din toamnă.
Sătui de lipsa de perspective şi stimulaţi de Ordonanţa 36, privind salariile compensatorii, mulţi ceferişti vor să se înscrie pe lista de disponibilizări voluntare. Se pare însă că Ministerul Transporturilor vrea să aplice măsuri economice şi în cazul ceferiştilor care rămân în sistem.
Sindicatele spun că Staţia C.F.R. Marfă Arad va fi desfiinţată pentru că nu mai are activitate, pe fondul lucrărilor la Coridorul IV Pan-european. “Din sectorul C.F.R. Marfă vor fi desfiinţate din întreaga ţară 1.500 de posturi şi, desigur, primii vor fi cei care, voluntar vor să plece. Staţia C.F.R. Marfă Arad va fi desfiinţată în scurt timp pentru că nu mai are activitate. Ni s-a spus că în viitor se pune problema reînfiinţării acesteia, însă la noi, după ce desfiinţezi ceva, sigur nu mai reînfiinţezi”, declară Marian Epure, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mişcare Comercial.
Acesta mai spune că, în cifre, de pe Centrul C.F.R. Marfă Timişoara vor fi puşi pe liber 100 de angajaţi, din care, 41 la Mişcare Comercial şi 45 la Tracţiuni. Din Arad vor fi disponibilizate 14 persoane din Mişcare Comercial şi şase de la Curtici. “Paralel cu aceste măsuri, ni s-a mai produs reducerea timpului de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână, cu scăderea aferentă a salariilor, de 20 la sută, lucru cu care nu am fost şi nu vom fi de acord”, mai declară Marian Epure.
Unde au dispărut zeci de mii de vagoane din patrimoniul C.F.R. Marfă?
Desfiinţarea fostelor Regionale C.F.R. Marfă a dus şi la adâncirea misterelor legate de inventarul materialului rulant, care au ieşit la iveală odată cu analizarea patrimoniului societăţii. S-au remarcat de ani buni neconcordanţe între situaţia patrimonială prezentată de companie şi cea prezentată de Ministerul Transporturilor, postată în strategia de privatizare. Fosta Regională C.F.R. Marfă Timişoara menţiona, în 2007, pe portalul propriu, că la nivel naţional compania dispune de un material rulant compus din 67.000 de vagoane. Aceasta în timp ce Ministerul Transporturilor susţinea în strategia de privatizare anterioară, din 2010, că, de fapt, C.F.R. Marfă dispune doar de 42.000 de vagoane. Acum, patrimoniul pare să se fi redus şi mai mult, în această ultimă strategie de privatizare Ministerul Transporturilor specificând că C.F.R. Marfă deţine un parc de material rulant de peste 38.000 de vagoane (din care doar aproximativ 23.000 sunt utilizate în mod curent). Şi totuşi, chiar dacă o parte erau învechite şi au fost casate, cum puteau să dispară din patrimoniu 29.000 de vagoane, în decurs de cel mult zece ani?
Situaţia nu e clară nici la locomotive. Dacă informaţia de pe fostul portal al C.F.R. Marfă Timişoara menţiona că societatea dispune la nivel naţional de 927 de locomotive, Ministerul Transporturilor preciza, într-un document oficial, care ar trebui să fie extrem de precis, fiind vorba de o strategie de privatizare, că societatea are “peste 900 de locomotive”.
Pe lângă locomotivele clasice, în Timiş mai există şi locomotive vechi clasate ca fiind bunuri de tezaur care, în varianta intenţiilor de privatizare a tuturor societăţilor feroviare, e greu de imaginat cui vor rămâne şi cine le va întreţine.
Astfel, lista bunurilor de tezaur clasate ca atare de Ministerul Culturii şi administrate de C.F.R. cuprinde în vestul ţării o colecţie de locomotive cu abur, începând cu un model din 1908, fabricat de Uzinele Florisdoff, din Viena, garat la Remiza C.F.R. Timişoara sau un model din 1943, construit de firma Henshel und Sohn, pus la păstrare în Remiza Lugoj. Lista materialului rulant clasificat ca bun de tezaur în Timiş mai cuprinde o locomotivă cu aburi din 1932, construită de Uzinele şi Domeniile Regale din Reşiţa şi o locomotivă cu abur marca Wiener Lomotive A.G., din 1943.
Conform sindicatelor, angajaţii nu au acces la informaţii legate de patrimoniul societăţilor feroviare şi, în prezent, sunt nişte complicaţii legate de transferuri de material rulant spre o serie de societăţi care nu sunt lămurite. Inventarierea materialului rulant se face nu anual, ci la intervale de câţiva ani, şi nu există reglementări clare în acest sens.
Şi un control recent al Ministerului Transporturilor a confirmat nepotrivirile legate de evidenţa materialului rulant. Lipsa unor vagoane a fost constatată în urma unui inventar la nivel naţional, derulat de Corpul de control al ministerului. Garniturile au început să nu mai iasă la numărătoare din 2008 şi până în 2012, adică exact perioada în care C.F.R. Marfă a înregistrat şi pierderi de peste 1,2 miliarde de lei. În funcţie de gradul de degradare sau de dotări, un vagon costă între 60.000 şi 100.000 de euro. Valoarea de inventar a vagoanelor lipsă se ridică, astfel, la cifre de ordinul zecilor de milioane de euro.
Ancheta deschisă pe această temă de către D.N.A. urmează să lămurească şi motivaţiile care au stat la baza deciziei luate în urmă cu doi ani de C.F.R. Marfă de a da la casare peste 5.000 de vagoane. Conform unor calcule făcute de sindicate, C.F.R. a obţinut 139 de euro pentru fiecare tonă de fier de vagon tăiat şi casat, valoare considerată destul de mică, în condiţiile în care preţul mediu de vânzare a fierului vechi este de peste 300 de euro pe tonă.
Cert este că împărţirea în sucursale pe criterii oarecum ciudate a complicat şi mai mult nelămuririle legate de patrimoniu, care a trecut prin permutări succesive, iar procurorilor care se vor ocupa de investigarea acestei situaţii le va fi cu atât mai greu să identifice traseul vagoanelor dispărute ale C.F.R. Marfă.
Ultimele comentarii