Acuzaţii de muncă suplimentară neplătită, la Dedeman Timişoara

Dedeman respinge acuzaţiile

Dedeman TimisoaraUn angajat al Dedeman Timişoara ne sesizează presupuse încălcări ale legislaţiei muncii, în special cu privire la plata orelor suplimentare şi programul de lucru. Reprezentanţii Dedeman susţin că toate drepturile salariale ale angajaţilor, inclusiv orele suplimentare, sunt plătite la zi şi că se respectă programul legal de lucru.

 

Un angajat al Dedeman reclamă şi o clauză de tăcere de 10.000 de euro

Un angajat al Dedeman Timişoara, care a solicitat respectarea confidenţialităţii din cauza unor clauze contractuale asumate, ne-a sesizat o serie de presupuse nereguli vizând respectarea drepturilor sale, solicitându-ne să întreprindem măsuri pentru reglementarea situaţiei.

“Problema pe care o am atât eu, cât şi alţi angajaţi este următoarea : suntem obligaţi să facem ore suplimentare fără să fim plătiţi, şi luna trecută am avut 200 de ore, fluturaş de salariu nu primim niciodată, lucrez din anul 2013, dar aşa ceva este inadmisibil. Avem o clauză contractuală care nu ne permite să vorbim despre ceea ce se întâmpla în interior, clauză în urma căreia avem de plătit suma de 10.000 de euro dacă spunem ceva. Îmi este teama de ce s-ar putea întâmpla”, se arată în sesizarea transmisă TIMPOLIS. 

Angajatul mai spune că programul de lucru este de obicei de la ora 8 la ora 18. “Socotiţi câte ore se fac în plus mai ales când ai doar o zi liberă pe săptămână. Aseară, la ora 18, ni s-a spus sa mergem acasă şi la ora 21 să venim înapoi, până noaptea la ora 3, apoi mergem acasă şi la ora 8 să venim înapoi. Unde sunt orele noastre de odihnă? Unde sunt orele suplimentare plătite?”, se arată în sesizare.

Persoana în cauză mai reclamă faptul că angajaţii sunt obligaţi să ridice greutăţi de peste 50 de kilogram. “Avem o oră de pauză neplătită. Chiar dacă nu am luat ora, ni se spune să o lăsăm, adică nu mai mâncăm, nu mai mergem la toaletă, nu ne mai putem trage sufletul puţin… Iar ei, şefii cei mari, fac chefuri la fiecare sfârşit de săptămână, în depozitele din spatele magazinului şi râd pe seama noastră”, se mai precizează în sesizarea transmisă redacţiei noastre.

Dedeman: “Respectăm legislaţia muncii”

Am cerut un punct de vedere pe această temă reprezentanţilor Dedeman. Biroul de Comunicare al companiei ne-a transmis că “toate drepturile salariale ale angajaţilor companiei Dedeman şi impozitele aferente acestora sunt achitate la zi. În această categorie sunt incluse şi  drepturile salariale aferente orelor suplimentare efectuate în mod legal de către salariaţii noştri.”

Reprezentanţii companiei susţin că toţi salariaţii beneficiază de repaosul săptămânal de 48 de ore consecutive, iar mărfurile grele sunt manipulate cu utilaje special, toate magazinele Dedeman fiind dotate cu astfel de utilaje.

“Compania Dedeman respectă legislaţia muncii şi cea privind sănătatea şi securitatea în muncă. Contractele individuale de muncă sunt prevăzute cu o clauză legală referitoare la obligaţia de respectare a confidenţialităţii de către angajaţii noştri. Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului (art. 26 din Codul Muncii)”, se precizează în punctul de vedere al Biroului de comunicare al Dedeman.

În ceea ce priveşte “chefurile” menţionate în sesizare, reprezentanţii Dedeman spun că nu au cunoştinţă de organizarea de petreceri săptămânale în magazinele lor: “Orice fel de petreceri pot fi organizate doar cu acordul conducerii companiei şi, de regulă, vizează un eveniment important la care sunt invitaţi toţi salariaţii.”

ITM Timiş anunţă un control

Contactaţi de TIMPOLIS, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş ne-au transmis că vor verifica aspectele sesizate şi ne vor transmite rezultatele acţiunilor de control. “Am primit şi noi o sesizare. Vom realiza în această săptămână o acţiune de control, iar dacă vor fi depistate nereguli, se va dispune reglementarea imediată, inclusiv în ceea ce priveşte programul de lucru. Vă vom transmite rezultatele acţiunii de control”, declară Pavel Kasai, inspector-şef al ITM Timiş.

Print Friendly, PDF & Email