Actrița Ida Jarcsek-Gaza, Premiul UNITER 2023 pentru întreaga activitate

Ida Jarcsek-Gaza. Foto: TGST

În cadrul ediției 2023 a premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), Ida Jarcsek-Gaza, actriţă la Teatrul German de Stat din Timişoara, va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate.

 

Personalitate de prim rang a scenei teatrale și deopotrivă a culturii germane din România, Ida Jarcsek-Gaza – născută la Timişoara, în 1947 – este indisolubil legată, de peste jumătate de secol, de destinul Teatrului German de Stat din Timişoara. Aici şi-a început activitatea imediat după absolvirea Secţiei germane a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

Actrița s-a remarcat pentru versatilitatea cu care a interpretat numeroase roluri în spectacole montate de regizori naționali și internaționali de mare notorietate. Pe scena TGST a jucat, printre altele, rolurile Margareta, în Urfaust, de Johann Wolfgang von Goethe, în regia lui Otto Lang (RDG), 1973, Ifigenia, în Ifigenia în Taurida, de Johann Wolfgang von Goethe, regia Alexander de Montléart (RFG), 1982, Yvette, în Mutter Courage (Anna Fierling şi copiii ei), de Bertolt Brecht, regia Darida István-András, 1988, Clytemnestra, Katharina Luther, Laura, în Cuvântări nerostite ale unor femei nestăpânite, de Christine Brückner, regia Diogene V. Bihoi, 1990, Bernarda Alba, în Casa Bernardei Alba, de Federico Garcia Lorca, regia Darida István-András, 1996, Winnie, în Zile fericite, de Samuel Beckett, regia Bernd von Bömches, 1997, Irina Arkadina, în Pescăruşul, de Anton Pavlovici Cehov, regia Clemens Bechtel (RFG), 1998, Daja, în Nathan Înţeleptul, de Gotthold Ephraim Lessing, regia Ildikó Jarcsek-Zamfirescu, 2000, Mary Tyrone, în Lungul drum al zilei către noapte, de Eugene O’Neill, regia Mc. Ranin, 2001, Gertrude în Shaking Shakespiere, regia Radu Nica, Mama, în Neînțelegerea, de Albert Camus, regia Bocsardi Laszlo, Domnișoara Schneider, în Cabaret , de J. Masteroff, regia Răzvan Mazilu, Clitemnestra, în Elektra, după Euripide și Eschil, regia Bocsárdi László, Bunica, în Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, după Gabriel Garcia Marquez, regia Yuri Kordonsky,  Ida, în Jurnal de România. Timișoara, regia Carmen Liliana Vidu. Este unul dintre foarte puținii oameni de teatru care și-au cultivat trilingvismul și în activitatea artistică, evoluând pe scenă cu aceeași naturalețe în limbile germană, română și maghiară.

A jucat şi în două filme: Im Kreis der Iris (regia Peter Patzak / Austria, 1992) şi Două surori (regia Adrian Drăguşin, Televiziunea Română, 1998).

De-a lungul carierei a fost distinsă cu mai multe premii: Premiul de Interpretare la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea pentru rolul din Der Mann als Hund, de Osvaldo Dragun – în 1981, Premiul de Interpretare la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea pentru rolurile sale din Cuvântări nerostite ale unor femei nestăpânite, de Christine Brückner – 1991, Premiul de Interpretare la Festivalul de Monodramă de la Bacău pentru rolul din Mereu aceeaşi Medeea (Medeea Maghiară) de Göncz Arpád – 1992,  Premiul de Interpretare la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Studio Oradea pentru rolul Winnie, din Zile fericite, de Samuel Beckett – 1999, Diploma şi Medalia de Onoare „Stefan Jäger”, pentru merite deosebite în promovarea teatrului de limbă germană din România – 2000, Diploma de Onoare a Consiliului Judeţean Timiş pentru merite deosebite în cultura timişeană – 2002, iar în 2016, a fost nominalizată la premiile UNITER la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar.

A evoluat în numeroase turnee în Germania, Polonia şi Ungaria. Până în septembrie 2003, Ida Jarcsek-Gaza a fost şefa Secţiei de Actorie în limba germană a Facultăţii de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timişoara, iar din 2003 până în 2007 a fost directorul Teatrului German de Stat Timişoara, perioadă în care teatrul a produs numeroase spectacole care au întrunit deopotrivă sufragiile publicului și ale criticii. precum Regele Cymbelin, Chip de foc, Scaunele, Opera de trei parale sau Judecata. Potrivit TGST, accentul directoratului său a fost pus pe promovarea dramaturgiei contemporane, dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu creatori şi instituţii din spaţiul de expresie germană, precum şi pe sporirea vizibilităţii pe plan naţional. Teatrul a întreprins numeroase turnee în Capitală, precum şi în zone ale ţării cu populaţie de expresie germană, dar şi în Germania, Ungaria, Austria şi Croaţia. De asemenea teatrul a fost prezent la importante festivaluri de profil, precum Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul National de Teatru sau Festivalul International „Shakespeare” de la Craiova.

Energia și dedicarea actriței Ida Jarcsek-Gaza continuă să inspire și în prezent echipa artistică a Teatrului German de Stat Timișoara, pentru care a fost și rămâne un important mentor, transmit reprezentanţii TGST. În momentul de faţă joacă, la TGST, în spectacolele Dumnezeul Kurt (rolul Myriam), Livada de vișini (Firs, lacheu, 87 de ani) şi Jurnal de România. Timișoara.

În cadrul acestei ediţii a premiilor UNITER, Premii pentru întreaga activitate au mai primit actorul Alexandru Repan, regizorul Bocsárdi László, scenografa Carmencita Brojboiu şi criticul teatral Doru Mareş.

Totodată, în data de 13 martie, senatul UNITER a decis acordarea unui premiu special, contribuția remarcabilă la viața multiculturală a Timișoarei, Teatrului German de Stat Timișoara, Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timişoara, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara și Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”.

 

Recomandări de lectură:

Print Friendly, PDF & Email