Actorul Vladimir Jurăscu a trecut la veşnicie

Foto: TNT

Cel mai longeviv actor al Teatrului Național din Timișoara, Vladimir Jurăscu, a plecat astăzi la cele veșnice, după aproape șaptezeci de ani petrecuţi pe scena timișoreană. Împlinise, recent, 93 de ani.

 

Prin personajele pe care le-a interpretat timp de pests 50 de ani pe scena Teatrului Naţional din Timişoara Vladimir Jurăscu și-a legat definitiv destinul de istoria acestei instituţii. Mai mult decât atât, a devenit, prin întreaga sa activitate, un reper, o permanență  în viaţa și în memoria culturală a Timişoarei. Printre cele peste 350 de roluri interpretate în longeviva sa carieră se numără Regele Lear, Sile, în Mobilă şi durere, de Teodor Mazilu, Despot, în Despot vodă, după Vasile Alecsandri, Hallmar, în Raţa sălbatică, de Henryk Ibsen, Bască, din Studiu osteologic…,  de D.R. Popescu, Marchizul, în Velasquez, de A.B. Vallejo, Verșinin, dar și, mulți ani mai târziu, Ferapont, în Trei surori, de Cehov, Shylock, în Neguțătorul din Veneția, Agamiță Dandanache, în O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, sau Robert, din O viață în teatru, spectacol creat în onoarea sa.

În anul 2015, senatul UNITER a recunoscut locul pe care pe Vladimir Jurăscu îl ocupă în istoria teatrului românesc, conferindu-i premiul pentru întreaga activitate.

Teatrul Național a fost – și va rămâne mereu – casa de suflet a actorului Vladimir Jurăscu, iar pașii săi vor fi pentru totdeauna întipăriți în scândura acestei scene. În numele tuturor celor din fața și din spatele scenei, ca și în numele publicului care l-a iubit și l-a aplaudat mai bine de jumătate de secol, Teatrul Național face o reverență. Vladimir Jurăscu, nu te vom uita niciodată!”, transmit reprezentanţii Naţionalului timişorean.

Cei ce l-au admirat își pot lua rămas bun de la actorul Vladimir Jurăscu la Casa funerară Rostyl, str. Ion Creangă nr. 16. Înmormântarea va avea loc joi, 18 iunie, ora 13, la Cimitirul din Calea Lipovei.

Print Friendly, PDF & Email