Actorul Traian Buzoianu va fi înmormântat luni, la Timişoara

Actorul Traian Buzoianu, care a decedat, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani, va fi înmormântat luni, de la ora 12, la cimitirul din Calea Lipovei din Timişoara, anunţă Teatrul Naţional din Timişoara.

 

traian-buzoianu3Actorul Traian Buzoianu, una dintre cele mai iubite figuri ale Teatrului Naţional din Timişoara, a murit, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani. “Titi a plecat. S-a dus să facă alte lumi să râdă şi să se bucure de marele lui talent. Dar pe noi, cei de-aici, în această sâmbătă însorită de martie Traian Buzoianu ne-a părăsit. Unul dintre marii actori comici ai României, una dintre cele mai iubite figuri ale Teatrului Naţional din Timişoara, timp de aproape patru decenii Traian Buzoianu şi-a regalat publicul cu acel umor hâtru care i-a marcat creaţia cu o tuşă inconfundabilă. Traian Buzoianu a oferit scenei timişorene câteva dintre cele mai fulminante personaje comice ale istoriei sale”, transmite Teatrul Naţional din Timişoara, într-un comunicat.

Născut în 28 aprilie 1947, la Meteleu, judeţul Buzău, Traian Buzoianu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”, din Bucureşti. De atunci, Teatrul Naţional din Timişoara l-a adoptat, iar el, la rândul lui, a adoptat Teatrul Naţional.

În spatele hohotului de râs, al ghiduşiilor şi al bucuriei care l-au însoţit mereu, Traian Buzoianu a păstrat mereu o mare delicateţe, o fragilitate şi, mai ales în ultimii ani, un fel de oboseală a fiinţei. A fost, prin însăşi structura sa, un prieten. 'Titi' sau 'domnul Titi', cum îi spuneau cei mai tineri, dădea încredere tuturor celor din jurul său. A fost un partener de scenă extrem de generos şi şi-a iubit colegii care, indiferent de generaţie, l-au iubit pe măsură. Rolurile lui au acoperit toată istoria teatrului, de la Euripide la Brecht, de la Molière, Shakespeare sau Carlo Gozzi la Neil LaBute, Thomas Berhanrdt sau Hanoch Levin, de la Caragiale la Ion Băieşu, Mazilu sau Tudor Popescu, trecând prin Gogol, Cehov, Goldoni, Sorge. Toate personajele sale îi vor purta amprenta mereu”, se mai arată în comunicatul Teatrului Naţional din Timişoara.

Cei care doresc să îşi ia rămas-bun de la Traian Buzoianu o pot face azi, de la ora 17, la capela mare a Cimitirului din Calea Lipovei. Înmormântarea va avea loc luni, de la ora 12.

Print Friendly, PDF & Email