Actorul Mathias Pelger a trecut în nefiinţă

Mathias PelgerMathias Pelger, fost actor al Teatrului German de Stat Timişoara, s-a stins din viaţă.

 

Mathias Pelger a murit în 9 ianuarie, la Fürth, în Germania, unde se stabilise în urmă cu aproape 30 de ani. Înmormântarea va avea loc tot la Fürth, azi.

Mathias Pelger, născut la 17 noiembrie 1945, în comuna sibiană Valea Viilor, a fost fascinat şi atras de lumea teatrului încă din copilărie.

A debutat în teatru cu rolul Căpitanului din Furtuna, de William Shakespeare. Începând cu 1972 a jucat pe scena Teatrului din Sibiu, iar în 1975 s-a transferat la TGST, al cărui angajat a rămas până în 1987, când a emigrat în Republica Federală Germania. Între timp, în 1980 a absolvit studiul Actoriei, la Rostock.

După plecarea în Germania, a activat la mai multe teatre, în Marburg, Aalen, Neu-Ulm sau Würzburg.

Performanţa artistică a lui Mathias Pelger s-a întemeiat pe nenumărate interpretări care i-au reliefat creativitatea, onestia, pasiunea şi multitudinea capacităţilor sale pe scenă. A strălucit deopotrivă în monodrame (precum «Contrabasul», de Patrick Süskind) şi în creații de ansamblu precum «Omul cel bun din Sâciuan», de Bertolt Brecht, «Ifigenia în Taurida», de J. W. Goethe, «Azilul de noapte» de Maxim Gorki, «Un prânz cu pește», de Wolfgang Kohlhaase/Rita Zimmer, «Indispensabilii», de Carl Sternheim, «Glumă, satiră, ironie şi înțelesuri mai profunde», de Christian Dietrich Grabbe”, spun, într-un comunicat trimis redacţiei, reprezentanţii TGST. Declarând, totodată, că regretă profund această dispariție și își exprimă întreaga sa compasiune familiei indoliate.

Print Friendly, PDF & Email