Actorul Damian Oancea a intrat în eternitate

Damian Oancea, actor al Teatrului Naţional din Timişoara, a părăsit definitiv scena.

 

„Un actor de mare forță, Damian Oancea a fost un nume de referință al Naționalului timișorean. Cu prezența sa scenică impresionantă, registrul  lui interpretativ a acoperit toate genurile dramatice”, transmit reprezentanţii Naţionalului timişorean.

Damian Oancea (1945-2020) a intrat în istoria teatrului timișorean cu Iona, de Marin Sorescu, rolul vieții și al sufletului său. Îndrăgostit de creația lui Marin Sorescu și simțind-o cu fiecare fibră a sa, Damian Oancea a interpretat și chiar a creat spectacole pe textele de teatru ori pe versurile acestuia.

Rămân astfel în memoria culturală a orașului personajele sale soresciene din La Lilieci, Matca, Am zărit lumină…, dar și numeroase alte  roluri, în întâlniri memorabile cu mari autori ai lumii din toate timpurile (Shakespeare, Molière, Cehov, Harold Pinter, Brecht, Caragiale, Dario Fo, Sartre, D.R. Popescu, Tudor Mazilu, Mrožek etc).

Născut în 22 martie 1945 la Craiova, Damian Oancea a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, din București, în anul 1969. În acelaşi an, a debutat la Teatrul de Nord din Satu-Mare. Periplul său profesional l-a purtat la Teatrul Național din Craiova și la Teatrul de Stat din Reșița, dar locul și l-a găsit la Teatrul Național din Timișoara, unde s-a angajat în 1981 și pe a cărui scenă a revenit în 1991, trăind destinele numeroaselor personaje pe care le-a interpretat timp de încă 23 de ani.

Damian Oancea va rămâne în gândurile noastre. Suntem cu toții alături de familia sa. Dumnezeu să îl odihnească!”, transmit reprezenaţii Teatrului Naţional din Timişoara.

 

Print Friendly, PDF & Email