Molnár Bence și Kertész Éva, de la Teatrul Maghiar din Timişoara, laureați ai Pro Cultura Timisiensis

Printre laureații premiului Pro Cultura Timisiensis, decernat de Consiliul Județean Timiș, sunt şi Molnár Bence și Kertész Éva, de la Teatrul Maghiar din Timişoara.

 

La categoria „Seniori”, printre laureații premiului Pro Cultura Timisiensis se numără Kertész Éva, șefa Serviciului tehnic de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timișoara. Este omul responsabil de buna desfășurare a unui spectacol, de la planificare până la scoaterea lui de pe afiș, regizorul tehnic este principalul coechipier al regizorului artistic și al scenografului.

După ce a absolvit Universitatea Politehica, din Cluj-Napoca, Kertész Éva a fost atrasă rapid de lumea teatrului, căruia i-a dedicat mulți ani. „Stăpânește toate abilitățile pentru un coordonator tehnic ireproșabil, care găsește soluții în situații-limită, fie că este vorba despre spectacole teatrale, Zilele Culturii Maghiare sau festivalul TESZT. Activitatea ei complexă în Teatrul Maghiar  este dublată de o ținută morală ireproșabilă și deschidere pentru comunicare și colaborare”, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar.

La categoria „Certitudini”, Teatrul Maghiar Timișoara l-a propus pe actorul Molnár Bence, născut în 1990, absolvent al Universității „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca. Din 2014 este actor în trupa Teatrului Maghiar din Timișoara. Primul său rol a fost în spectacolul Moliendo Café, regizat de Silviu Purcărete. A fost distribuit în spectacolele regizorilor importanți care au colaborat cu Teatrul Maghiar. E Romeo în Shakespeare, Sonnet 66, regizat de K. Mladenovic, sau Președintele, în Avalanșa, de Kedves Emőke, e Superman, în Detalii naive, de Radu Afrim, și Medicul, din Dysphoria Show, de Florin Fieroiu. A conceput și interpretează cu succes one man show-ul Răsturnare de situație, după Petőfi Sándor.

În prezent își face studiile de doctorat în teatrologie la Universitatea „Babeș-Bolyai”, din Cluj-Napoca, fiind preocupat să își desăvârșească atât tehnica actoricescă, precum și cunoștințele din teoria teatrală. A făcut cursuri de canto, dans, pantomimă, are afinitate pentru limbile străine și prea puțin timp pentru a învăța tot ce și-ar dori.

„În generația actorilor născuți în 1990, tinerele speranțe ale unui teatru nou, complet dezbrăcat de convenție și manierism, Molnár Bence se distinge prin energia explozivă și entuziasmul cu care își abordează rolurile, ca și cum și-ar dori să joace totul și tot timpul, să nu rateze nicio oportunitate de a descoperi ceva nou despre această meserie și limitele sale”, mai spun reorezentanţii Teatrului Maghiar.

Premiile Pro Cultura Timisiensis ale Consiliului Judeţean Timiş sunt oferite în semn de apreciere pentru personalități din lumea culturală a județului care se disting prin merite deosebite în domeniile lor de activitate.

Print Friendly, PDF & Email