Activitatea Centrului de Excelenţă din Timiş, suspendată înainte de a fi început

Aura Danielescu Foto Ora de TimisTimişul urma să aibă, de anul acesta, un Centru de Excelenţă în care să fie pregătiţi elevii cu performanţe şcolare. Nu-l va avea. Inspectoratul Şcolar dă vina pe Primărie, că nu a alocat fonduri, deşi, dacă exista voinţă, avea la dispoziţie şi alte variante legale de finanţare.

 

La Timişoara urma să fie deschis, la începutul acestui an, Centrul de Excelenţă, care urma să funcţioneze în cadrul Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, din Timişoara. Aici ar fi trebuit să lucreze 27 de profesori, care să pregătească elevii cu performanţe şcolare din judeţ.

Proiectul s-a împotmolit, însă, pentru că Primăria Timişoara şi Inspectoratul Școlar Judeţean Timiş nu au găsit modalitatea legală pentru finanţarea centrului. Inspectorul şcolar general, Aura Danielescu (foto), susţine, într-o intervenţie la Radio Timişoara, că a fost suspendată activitatea și a fost desfăcut contractul managerului acestui centru, Mariea Ștefan, din cauză că Primăria Timișoara nu a identificat soluții pentru problemele salariale. Adăugând că nici nu poate preciza o dată pentru deschiderea centrului, decizia aflându-se în mâinile consilierilor locali.

Înfiinţarea acestor Centre judeţene de Excelenţă a fost aprobată, în toamna anului trecut, de fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, concomitent acesta dând aprobare de funcţionare altor două centre similare, în Prahova şi Vâlcea. Aceste Centre judeţene de Excelenţă au ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi dezvoltare a copiilor şi tinerilor capabili de performanţe înalte, declarau oficiali ai Ministerului Educaţiei.

Centrele urmau să selecteze copii şi tineri pentru constituirea grupelor de performanţă pe discipline, arii curiculare sau domenii ştiinţifice, artistice şi tehnice. Pregătirea copiilor şi tinerilor a fost stabilită a se desfăşura în timpul anului şcolar, în zilele de sâmbătă, dar şi în perioada vacanţelor şcolare.

Organigramele centrelor urmau să fie aprobate de Inspectoratele Şcolare Judeţene, iar posturile aferente centrelor să fie finanţate din bugetele Consiliilor Locale, dar, menţionau reprezentanţii Ministerului Edicaţiei, pot fi finanţate şi din sponsorizări şi donaţii.

 

Print Friendly, PDF & Email