Achiziţie de echipamente tehnice pentru întreţinerea Canalului Bega

Administraţia Bazinală de Apă Banat a pus în funcţiune cele mai noi echipamente tehnice achiziţionate pentru întreţinerea Canalului Bega, şi anume o dragă multifuncţională şi două barje, anunţă Agerpres.

 

Achiziţia echipamentlor tehnice a fost făcută în cadrul proiectului „Repararea Infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega”, finanţat prin Programul IPA Interreg CBC Romania-Serbia, în valoare totală a de 13,851 milioane de euro, din care 11,773 milioane de euro reprezintă cota de 85% finanţare UE. Costul echipamentelor este de 721.000 de euro, câştigătoarea licitaţiei fiind o firmă olandeză.

Canalul Bega transportă un debit solid important. Estimăm volume de lucrări mult mai ample, ce vor include pe lângă îndepărtarea vegetaţiei acvatice şi dragarea a circa 5.000-10.000 mc/an, probabil chiar mai mult în prima perioadă de exploatare a canalului navigabi”, declară directorul ABAB, Titu Bojin, citat de Agerpres.

Echipamentele tehnice sunt construcţii robuste, fiabile, sigure, facil de transportat şi de întreţinut şi adecvate condiţiilor specifice de lucru (de gabarit şi pescaj) ale Canalului Bega, inclusiv de transport prin ecluzele canalului şi pe sub podurile de pe traseu.

Draga multifuncţională va fi folosită mai ales pentru asigurarea adâncimii optime şi a gabaritului pentru navigaţia pe Canalul Bega. Barjele vor deservi formaţia Navigaţie din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiş. Barjele vor asigura transportul materialului rezultat din activitatea de curăţire, dragare, defrişare sau tăiere vegetaţie pe Canalul Bega până la locurile de depozitare.

Print Friendly, PDF & Email