Achiziţia terenului „Vilei lui Ceauşescu”, în planul administraţiei judeţene, la final de mandat

Vila InternationalConsiliul Judeţean Timiş nu renunţă la ideea dobândirii terenului fostei vile de protocol a lui Nicolae Ceauşescu din Timişoara, repetând că a alocat o sumă necesară primelor demersuri, în bugetul din acest an. Pe de altă parte, recunoaşte că nu există o evaluare clară care să stea la baza acestei achiziţii.

 

Pe prima pagină în „Agenda CJ Timiş”

Achiziţia terenului aferent fostei vile de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, de pe bulevardul C.D. Loga, din Timişoara, continuă să preocupe conducerea Consiliului Judeţean Timiş, şi acum la final de mandat. O dovadă în acest sens este plasarea problemei pe prima pagină a ultimului număr a publicaţiei oficiale a administraţiei judeţene, Agenda CJ Timiş.

În această publicaţie, după cum era de aşteptat, consilierii judeţeni liberali sunt vinovaţii de serviciu pentru că nu sunt de acord ca administraţia timişeană să cumpere grădina din faţa fostei vile de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, „în timp ce conducerea Consiliului Judeţean doreşte acest lucru pentru a deveni acţionar majoritar al societăţii care o administrează şi pentru a decide ce vor face cu ruinele vilei.”

Decizia achiziţiei este bizară, fiind legată de parteneriatul cu firma Intercenter, la care CJ Timiş este acţionar majoritar, parteneriat legat de prezumtiva reabilitare a Vilei Internaţional şi transformarea ei în hotel de 5 stele. Însă CJ Timiş a promis încă de la preluarea mandatului actualului Executiv că va lichida acţionariatele la firmele  la care este acţionar minoritar şi, ca atare, nu are putere de control şi decizie, una dintre acestea fiind şi Intercenter.

Pe de altă parte, se arată că, dacă ar achiziţiona terenul respectiv, conducerea CJ Timiş nu ar prea şti ce cumpără. Astfel, este citat chiar preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, care susţine că înainte de a demara cumpărarea terenului este necesară o analiză a comisiei de specialitate a şi un raport concludent, “să ştim ce este rentabil şi ce nu, pentru Consiliul Judeţean, de unde să ieşim sau unde este oportun să devenim majoritari”.

În aceste condiţii, alocarea sumei de 2,3 milioane de lei din bugetul pe acest an pentru achiziţia acestui teren este una pripită, nefundamentată, şi luată în detrimentul altor investiţii prioritare care puteau fi făcute cu aceşti bani.

„De altfel, nici nu s-a mai discutat la ultimele şedinţe ale Consiliului Judeţean despre această achiziţie. Se spune acum că noi, consilierii liberali ne-am opus, şi asta s-a întâmplat la un moment dat, dar nu aveam cum să nu ne opunem atâta timp cât nu exista niciun raport clar, nicio evaluare în care să se arate dacă este sau nu oportună acea achiziţie”, ne-a declarat consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Explicaţii „lipsă”

Încă de anul trecut, când s-a decis alocarea unor sume pentru achiziţia terenului fostei vile de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, mai mulţi consilieri judeţeni au cerut lămuriri în legătură cu oportunitatea şi scopul achiziţiei terenului din faţa Vilei Internaţional.

Precizările conducerii CJ Timiş mai degrabă au încurcat lucrurile. “Pentru a putea clarifica situaţia, trebuie să clarifice situaţia cu terenul din faţa fostului hotel al partidului. L-am trecut pe tabelul de investiţii, urmează să se facă studii, analize pentru a vedea dacă îl putem cumpăra sau nu, în urma unor discuţii pe care ar trebui să le purtăm în Franţa. Probabil că doi reprezentanţi ai CJ Timiş vor fi desemnaţi să meargă în Franţa să discute cu proprietara pentru a putea prelua terenul din faţă”, spunea anul trecut preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Ca atare, administraţia judeţeană era dispusă să cumpere acest teren, deşi era greu de spus, cum este şi acum de altfel, care e utilitatea acestei investiţii şi la cât se va ridica valoarea acestui teren, despre care CJ Timiş nu are idee.

 

Print Friendly, PDF & Email