Accesele de furie pot fi controlate cu ajutorul aspirinei

FuriosAspirina poate reprezenta un remediu pentru calmarea stărilor de furie, care pot fi provocate de unele inflamaţii din organism, se arată într-un studiu realizat de o echipă de cercetători americani.

 

Cercetări recente ale unor oa­meni de ştiinţă de la Universitatea Chi­cago sugerează că accesele de furie şi chiar „mofturile” copiilor sunt, de fapt, probleme medicale care pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor, în unele cazuri, chiar cu banala aspirină, infor­mează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

În cazul persoanelor furioase, un răspuns inflamator resimţit în orga­nism reprezintă cauza activării stărilor agresive, aşadar există o cauză psiho­logică pentru care acestea îşi pierd calmul. Inflamaţia este un răspuns normal la răni şi infecţii, influenţând producţia de citokine, substanţe care alertează sistemul imunitar. Dar, în cazul unor oameni, răspunsul infla­mator nu dispare în momentul în care pericolul trece. Mai mult decât atât, devine cronic, iar citokina continuă să circule prin sânge.

Studiul realizat în Statele Unite ale Americii sugerează că inflamaţia îi face pe oameni să fie mai predispuşi la accese de furie. Pentru realizarea aces­tei cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Chicago au realizat teste de sânge pentru 70 de persoane care sufereau de tulburare explozivă inter­mitentă – diagnostic psihiatric pentru actele scurte de agresiune. Afecţiunea, caracterizată ca un eşec de a rezista im­pulsurilor agresive, a fost identifica­tă recent. Dar, potrivit unui studiu reali­zat de Harvard Medical School şi Uni­ver­sity of Chicago, publicat în anul 2006, mai mult de trei milioane de britanici se confruntă cu această tulburare.

Ultimele studii, publicate în urmă cu două săptămâni, au arătat că oame­nii cu acestă afecţiune au înregistrat un nivel mai ridicat de citokină, în comparaţie cu cei care nu sunt predis­puşi la accese de furie. Studiul suge­rează o legătură directă între inflama­ţie şi agresivitatea umană, spun cerce­tătorii în studiul publicat în JAMA Psychiatry. Cu alte cuvinte, inflamaţia ar putea face oamenii să fie nervoşi.

În cazul în care se declanşează accesele de furie, cercetătorii suge­rează că, decât să încerce să se cal­me­ze, persoanele care suferă de această stare ar trebui, mai degrabă, să ia o aspirină, pentru a potoli izbucnirile. Această acţiune este recomandată pentru că aspirina blochează procesul chimic al inflamaţiei, la fel ca medi­camentele nonsteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.

Nu ştim încă dacă inflamaţia de­clanşează sentimentul de agresivitate sau sentimentele agresive duc la in­flamaţie, dar este o indicaţie redutabilă că cele două sunt conectate biologic”, declară profesorul Emil Coccaro, de la Universitatea din Chicago, care a coordonat acest studiu.

Pe de altă parte, există persoane sceptice care subliniază că acest cel mai recent studiu a fost efectuat pe un număr prea mic de persoane pentru a avea rezultate semnificative.

Print Friendly, PDF & Email