“ABC” juridic, predat liceenilor timişoreni, de un magistrat de la CSM

Cristi Danilet (9)S-au subliniat nu o dată consecinţele faptului că, în şcolile româneşti, deşi se predă macroeconomie, elevii nu beneficiază de o educaţie financiară minimă, nu ştiu noţiuni elementare legate de credite, dobânzi sau piaţa de capital. Aceeaşi penurie de informaţii, cu consecinţe chiar mai grave, există şi în domeniul juridic. Regulile de utilizare a reţelelor sociale, consecinţele spargerii unor parole de mail sau conturi de facebook, precum şi a apelării nejustificate la numere de urgenţă precum 112 sunt doar câteva dintre chestiunile practice dezbătute de judecătorul Cristi Danileţ, la întâlnirea cu elevii timişoreni.

 

Cristi Danileţ: “Nu există cunoştinţe elementare de drept”

În cadrul proiectului EDUIURIS  – educaţie juridică pentru elevi, judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a realizat azi, alături de preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, două sesiuni de instruire cu liceeni de la Colegiul Bănăţean şi Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”, din Timişoara, în care a încercat să le prezinte noţiuni de bază de drept, mai mult decât utile în lipsa unei astfel de pregătiri la nivelul programei şcolare.  Elevilor li s-a explicat într-un limbaj accesibil şi cu exemple practice dispoziţii din Codul Penal, din legislaţia civilă şi dispoziţii procedural.

“Este vorba despre un proiect implementat la nivel naţional care are scopul transmiterii unor informaţii de bază, necesare, legate de drept. Tinerii timişoreni au fost mai mult decât interesaţi de aspectele prezentate, şi au pus multe întrebări. Sunt destui elevi care vor să urmeze o Facultate de Drept şi să devină magistraţi, însă mulţi au pus întrebări practice legate de chestiuni uzuale, necesare. Un elev chiar m-a întrebat de unde poate face rost de un exemplar al Codului Penal”, ne-a declarat Cristi Danileţ.

Explicarea regulilor de utilizare a reţelelor sociale, consecinţele spargerii unor parole de mail sau conturi de facebook, precum şi a apelării nejustificate la numere de urgenţă precum 112 sunt doar câteva dintre chestiunile practice dezbătute la întâlnirea cu elevii timişoreni.

Copiii care au pus întrebările cele mai interesante sau au dat răspunsurile au primit manualul Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie, alcătuit de Cristi Danileţ în cadrul proiectului „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli”.

Judecătorul Cristi Danileţ consideră că astfel de iniţiative sunt mai mult decât necesare, atâta timp cât, din cauza lipsurilor curriculei şcolare pe acest segment, mulţi elevi nu au cunoştinţe elementare de drept, în condiţiile în care de la 14 ani răspund penal.

Promisiuni legate de introducerea unor cursuri de instruire juridică în programă

În 5 aprilie, ministrul Educaţiei a anunţat noul plan-cadru pentru gimnaziu care se va aplica începând cu anul şcolar 2017 – 2018. Pentru prima dată, în mod formal, va fi studiată în România educaţia juridică, o disciplină care va face parte din disciplina Educaţie Socială. Iniţiativa este considerată un succes deosebit, care a fost posibil în urma unor proiecte desfăşurate ani de-a rândul de magistraţi, avocaţi şi ONG-uri.

“Din acest moment, trecem într-o nouă etapă a predării educaţiei juridice în şcoli: de la educaţia non-formală făcută pe bază de voluntariat până acum, la cea formală. Dar, întrucât deocamdată doar curriculumul pentru gimnaziu a fost dezbătut, vom continua proiectul de educaţie juridică într-un mod non-formal la licee, ca şi până acum. De asemenea, până se dă startul la noua materie, magistraţii, avocaţii şi studenţii la drept pregătiţi în cadrul proiectului EDUIURIS desfăşurat de asociaţia VeDemJust îşi vor continua întâlnirile cu elevii. Pentru mine, implicat fiind în astfel de proiecte de educaţie juridică încă din anul 2002, şi în calitate de membru în comisia naţională de coordonare a activităţilor de aplicare a Protocolului mai sus menţionat, este un vis care devine realitate”, a precizat pe această temă Cristi Danileţ.

Print Friendly, PDF & Email