A opta ediție a festivalului Ceau, Cinema!, dedicată filmului românesc

Sursă foto: Ceau Cinema!

Pentru că filmele noi nu au putut ajunge la public din cauza închiderii cinematografelor, a opta ediție a Festivalului Ceau, Cinema! își propune să susțină cinematografia română și să le ofere cineaștilor posibilitatea de a-și prezenta filmele în proiecții fizice și de a se întâlni cu spectatorii.

 

Astfel, întregul program al celei de-a opta ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! se va axa pe cinematografia română, puternic afectată de criză, iar competiția va fi formată exclusiv din filme ale unor cineaști aflați la început de drum, care acum au nevoie mai mult ca oricând de sprijin, anunţă organizatorii.

Primele două titluri dezvăluite din competiție sunt Mia își ratează răzbunarea, și Otto Barbarul, filme care au avut premiera în festivaluri internaționale importante anul trecut și care vor putea fi văzute pentru prima dată la Timișoara la Ceau, Cinema!.

Deși situația dificilă şi imprevizibilă a finanțărilor și prelungirea pandemiei creează în continuare destule incertitudini, am hotărât să organizăm totuși o nouă ediție limitată a festivalului. Vrem să fie o ediție a OPTimismului şi a unui restart. De aceea, vom pune accentul pe cinematografia română tânără sau la început de drum. Inspirați de filmul «Otto Barbarul», dar și de alte titluri din program pe care urmează să le anunțăm, ne propunem o ediție mai punk, pentru a arăta că Film`s Not Dead”, transmit organizatorii.

Cu premiera mondială în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau la al doilea film a Festivalului de la Varșovia şi inclus în competiţia principală a Festivalului Premiers Plans de la Angers, Mia își ratează răzbunarea este al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu. Filmul prezintă povestea Miei, o tânără actriță care, după o despărțire violentă, este hotărâtă să se răzbune pe fostul iubit. Pe măsură ce planul ei se conturează, Mia şi grupul său de prietene redefinesc noțiunea de feminitate. Protagonista este interpretată de Ioana Bugarin, actriţă originară din Timişoara.

Sursă foto: Ceau Cinema!

În Otto Barbarul, un adolescent punk în vârstă de 17 ani, jucat de Marc Titieni, se confruntă cu pierderea iubitei, interpretate tot de Ioana Bugarin. Otto devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunicul său, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supraviețui, adolescentul trebuie să-și înfrunte sentimentele și vinovăția. Filmul, debutul în lungmetraj al regizoarei Ruxandra Ghiţescu, a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de Film de la Sarajevo.

Sursă foto: Ceau Cinema!

Întregul program şi spaţiile de proiecţie vor fi anunţate în perioada următoare pe pagina de Facebook a festivalului şi pe pagina web www.ceaucinema.ro. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, dar şi în interior dacă situaţia o va permite, cu respectarea normelor impuse de autorități.

Ceau, Cinema! – a cărui identitatea vizuală este asigurată pentru ediţia din acest an de artistul Benedek Levente – este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Partener principal în acest proiect le este Vitas România, iar partener strategic – coordonator program de educaţie cinematografică este Asociaţia Culturală Contrasens, prin programul „The Other Europe’s Cinema”.Proiectul este sprijinit de Groupama Asigurări, Institutul Francez din Timișoara, Faber, Filarmonica Banatul, La Două Bufniţe, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti şi de Claudia Roşu.

Print Friendly, PDF & Email