A fost restaurat monumentul Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk

Monument Sfanta Maria Piata Libertatii (o) Foto Primaria TimisoaraA fost restaurat monumentul Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk, din Piaţa Libertăţii, acţiunea de restaurare începând în 25 mai, anunţă Primăria Timişoara.

 

Restaurarea statuii a fost făcută în cadrul procesului de reabilitare a zonei istorice Cetate. Costul total al documentaţiilor şi al execuţiei acesteia este de 105.575 lei, bani proveniţi de la bugetul local.

Ultima acţiune de restaurare a monumentului a fost făcută în anii 1999 – 2000, fiind realizată de Ion Oprescu, restaurator în piatră, cel care a realizat şi acum lucrările de refacere.

Statuia Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk a fost comandată în anul 1753, la Viena, de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat tot la Viena, calcar de Leitha, de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger, Statuia Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Nepomuk  este una dintre compoziţiile sculpturale remarcabile, realizate în manieră barocă şi păstrate peste timp în Timişoara. În perioada 1852 – 1853, statuia a fost mutată pe amplasamentul din faţa Porţii Transilvaniei, pe latura de vest a fortificaţiei bastionare, şi a revenit în Piaţa Libertăţii în 1969, când monumentul a fost desfăcut şi refăcut.

Print Friendly, PDF & Email