A fost pusă piatra de temelie a lucrărilor de transformare a Cinema Studio în cinematograf de artă

Foto: Sebastian Tătaru

Cinematograful Studio din Timișoara se numără printre cele mai recente centre culturale care vor trece prin ample lucrări de renovare. Lucrările au început azi, în prezența ambasadoarei Franței în România, Laurence Auer.

 

Lucrările de renovare a Cinema Studio – care va fi transformat în cinematograf de artă –, au fost inaugurate azi. La ceremonie au participat ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, directorul general al Groupama Asigurari și Președintele Camerei de Comerț și Industrie Franceze, François Coste, directoarea Institutului Francez Timişoara, Tilla Rudel, reprezentanți ai asociațiilor Pelicula Culturală, DocuMentor, Marele Ecran și ai biroului de arhitectură Atelier21.

La baza clădirii a fost aşezată o capsulă a timpului sub forma unei cutii de rolă de film, de 16 mm, care cuprinde mesajul partenerilor implicați în renovarea cinematografului, un bilet la film și câteva monede prin care s-a urat prosperitate viitorului cinema, un afiș Ceau, Cinema, precum și un test rapid covid, care să aducă aminte peste ani, de criza sanitară mondială a acestor vremuri.

Aşezarea capsulei timpului. Foto Sebastian Tătaru

„Scriitorul și poetul Robert Desnos spunea că «de la cinematografie așteptăm imposibilul, neașteptatul, visul, surpriza, lirismul care să șteargă josnicia din suflete și să le lanseze, entuziaste, spre baricade și în aventuri.» Pe vremuri, Cinema Studio era pe rândul din față al baricadei. Astăzi facem loc visurilor, surprizelor și frumoaselor aventuri cinematografice pe care ni le va oferi de la redeschiderea sa, în 2023”, a declarat Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România.

La rândul său, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, spune că acest proiect „este încă o dovadă a lucrurilor extraordinare pe care le putem face împreună, ca o comunitate unită, un model de colaborare între administrația publică, ONG-uri și sectorul de afaceri. Restaurarea Cinema Studio și transformarea acestuia într-un hub cultural este extrem de importantă în contextul 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Timișoara merita de mult să aibă un astfel de spațiu multifuncțional și îl va avea în curând.

Cinematografia este unul dintre cei mai puternici lianți între România și restul Europei. Filmul românesc este din ce în ce mai cunoscut și nu doar pe bătrânul continent, ci și peste ocean, însă pentru a dezvolta acest sector este nevoie și de centre moderne în care ele să fie prezentate publicului. Pentru Groupama Asigurări, cinematografia este o direcție importantă în politica de responsabilitate socială și prin toate acțiunile derulate venim în sprijinul comunității artistice, prin facilitarea accesului la cultură”, a declarat François Coste, directorul general al Groupama Asigurări, care a donat proiectul de arhitectură, în valoare de aproximativ 150.000 de euro. François Coste a mai spus că România are nevoie de o accelerare a investițiilor, de mai multe proiecte care să îmbine performanța firmelor private, expertiza sectorului public și know-how-ul mediului ONG și care să se traducă în beneficii directe pentru comunități.

Proiectat pentru a deveni un nucleu pentru iubitorii de film, Cinema Studio va dispune de două săli de proiecție: una de 190 de locuri și una de 64 de locuri, aceasta din urmă fiind concepută ca un spațiu multifuncțional. Pe terasa clădirii va funcționa un café-cinema, pentru maximum 80 de persoane, unde se vor organiza proiecții de film în aer liber, precum și alte evenimente cultural-artistice. La parter vor exista un lobby și o recepție modernă, un cineshop, o cafenea și două studiouri pentru montaj sunet și video.

Cinematograful Studio va funcționa sub forma unui spațiu cultural de tip art house, integrat în rețeaua de săli Europa Cinemas, organizație care susține cinematografia și proiecțiile de filme europene independente, de artă sau de autor.

Foto: Groupama

Proiectul arhitectural, realizat de Atelier 21, a fost gândit astfel încât cinematograful să devină un spațiu „viu”, care să încurajeze dezvoltarea industriei cinematografice și să reprezinte un reper pentru comunitatea de iubitori și creatori de film.

Centrul cultural va deservi și domenii conexe precum producția de film (ficțiune, documentar, animație), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educație cinematografică pentru copii și tineri.

Printre dotările noului cinematograf se numără o sală mare dotată cu proiector Digital Cinema Package, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming;sală mică ce dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecție pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spațiului și pentru alte activități conexe, reflectoare de studio cu ansamblu Chroma Key verde și echipament pentru live streaming; podul, transformat într-o sală multifuncțională,”HUB educațional”, cu – spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc., un spațiu pentru transmisiuni radio, spațiu de expoziții, o sală de ședințe.

Macheta Cinema Studio reabilitat

Lucrările de finisaje exterioare propuse vor ține cont de tradiția, personalitatea și identitatea acestui imobil. Astfel, la fațada principalăva urma refacerea detaliilor de arhitectură și a decorației specifice imaginii inițiale a clădirii.

Restaurarea cinematografului Studio este un proiect rezultat din colaborarea între Primăria Municipiului Timișoara, care este proprietarul cinematografului și finanțatorul lucrărilor de reabilitare, Groupama Asigurări – finanțatorul proiectului de arhitectură, Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent.

Macheta Cinema Studio reabilitat

În luna iunie 2018 Primăria Timișoara, Compania Groupama Asigurări, Institutul Francez din România și Asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort) au semnat o declarație de intenție privind înființarea unui cinematograf de artă în centrul orașului sub cupola rețelei Europa Cinemas.

În noiembrie 2018 Consiliu Local a aprobat ca viitorul cinematograf de artă al orașului să fie creat în incinta fostului Cinematograf Studio.

În mai 2019 a fost prezentat conceptul de arhitectură privind renovarea Cinematografului Studio, într-o ceremonie la care a participat și ambasadoarea Franței în România în acea perioadă, Michèle Ramis.

În decembrie 2019 au fost aprobate faza DALI și indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea Cinematografului Studio, iar Primăria Timișoara și-a asumat finanțarea renovării acestuia, în valoare de aproape 18 milioane de lei.

În iulie 2020 Groupama Asigurări a donat Municipalităţii proiectul tehnic și autorizația de construire.

În martie 2021, Primăria Timișoara a anunțat semnarea contractului de execuție a lucrărilor de renovare cu firma Audiotech Multimedia Group SRL împreună cu Mist Lider Construct SRL.

Print Friendly, PDF & Email