A fost finalizată reabilitarea centrului istoric al Timişoarei

Patru piețe și zece străzi au altă înfățișare

Pta-Libertatii-inaugurare decembrie 2015 Foto Radio TimisoaraLucrările de reabilitare a centrului istoric din Timișoara au fost finalizate în mare parte, în penultima zi a anului 2015, urmând să mai fie puse în valoare descoperiri arheologice în Piața Sfântul Gheorghe. Proiectul European, în valoare de peste zece milioane de euro, prevede amenajarea a zece străzi pietonale și patru piețe.

 

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat azi finalizarea proiectului de reabilitare şi reamenajare a centrului istoric. Odată cu finalul proiectului, zece străzi din zona centrală a oraşului au devenit pietonale, iar patru pieţe au fost reamenajate, într-una din ele mai fiind necesare lucrări pentru punerea în valoare a unor descoperiri arheologice, care fac obiectul unui alt contract, potrivit Mediafax.

La finalizarea lucrărilor, astăzi, în mai multe puncte din zona centrală a Timișoarei au cântat fanfare, tinerii din formația Peregrinii interpretând melodii ce reflectă muzica vechii cetăți a Timișoarei, au avut loc numere de jonglerie, dar s-a auzit şi muzică de percuţie şi au fost prezentate lucrările ale unor artişti plastici. Primarul Timișoarei a vizitat Piața Unirii și străzile Vasile Alecsandri și Mercy, cuprinse în proiectul de reabilitare.

Piaţa Libertăţii a redevenit o piaţă de evenimente, aşa cum a fost ea concepută în anul 1730. A fost o piaţă de evenimente, nu o piaţă-parc. Mă bucur că am putut să redau această piaţă timişorenilor”, a declarat NIcolae Robu.

Piaţa Libertăţii – unde au fost montate bănci şi coşuri de gunoi, au fost plantaţi copaci şi s-a reconfigurat întreaga piaţă cu pavaj nou, în culorile gri şi cărămizi – a devenit, astfel, o piaţă de evenimente. Aici s-a pus pavaj nou cu piatră cioplită manual şi s-au amenajat locuri pentru 24 de terase care să funcţioneze pe timp de vară. În mijlocul pieţei a fost amplasat un covor de iarbă care va fi irigat, iar vechea fântână a fost reamenajată.

În Piaţa Ţarcului şi pe toate cele zece străzi cuprinse în proiect, care au devenit astfel pietonale, a fost pus pavaj.

Pe străzile devenite pietonale au fost amplasate mai multe statui, opere de artă ale unor sculptori timişoreni. În toată această zonă a centrului istoric au fost schimbate reţelele de utilităţi, la fel, iluminatul.

Şi Piaţa Sfântul Gheorghe a fost reamenajată, dar acolo se mai lucrează la punerea în valoare a unor descoperiri arheologice, fiind vorba de un alt contract, separat de cel de reamenajare a întregului centru istoric. Finalizarea punerii în valoare a descoperirilor arheologice este anunțată pentru prima parte a anului viitor.

Singurele care strică acum aspectul centrului istoric sunt clădirile lăsate în paragină. Primarul Nicolae Robu susține că această problemă nu depinde de Primărie pentru că sunt proprietăți private și legea nu permite amenajări din bani publici: „N-avem cum să intervenim cu bani pentru a-i ajuta pe proprietarii privați. Drept urmare, ei au obligația să își reabiliteze clădirile și e păcat să nu o facă pentru că toată această zonă arată minunat, după părerea mea, așteaptă doar ca și clădirile să se ridice la standardul la care a fost amenajată zona în sine”, a declarat, citat de Radio Timișoara, Nicolae Robu. Edilul avertizează, însă, că începând cu 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, proprietarii de clădiri istorice lăsate în paragină pot supraimpozitați, urmând ca dacă taxele nu sunt plătite să se ajungă inclusiv la executarea silită a proprietarilor.

Piata Unirii Timisoara decembrie 2015 Foto Eyz in the SkyProiectul de modernizare a Cartierului Istoric Cetate a presupus intervenția pe o suprafață de 45.923 de metri pătrați. Au fost refăcute Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântul Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului) și zece străzi: Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada fără nume, General Praporgescu, Enrico Caruso și Eugeniu de Savoya.

Reabilitarea centrului istoric, care a început la sfârşitul lunii octombrie 2013, a inclus lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

Valoarea totală a proiectului este de peste 53 de milioane de lei, la care se adaugă TVA de peste 12,5 milioane de lei. Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de de peste 42 de milioane de lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de puțin peste 9,2 milioane de lei, respectiv 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de aproape două milioane lei. TVA eligibilă este de aproape 12, milioane de lei.

Termenul iniţial pentru finalizarea proiectului a fost iulie anul acesta, însă s-a întârziat din cauza unor descoperiri arheologice.

 

Citește și:

Fosta Piață de Paradă a Timișoarei, veche de peste 500 de ani, inaugurată în noua înfăţişare

Print Friendly, PDF & Email