Zilelor canalului navigabil Bega, la prima ediţie

Foto: Constantin Duma

În 18 şi 19 octombrie va fi organizată prima ediție a Zilelor canalului navigabil Bega, un eveniment dedicat promovării ecologizării și conservării biodiversități.

 

Zilele canalului navigabil Bega vor debuta vineri, 18 octombrie, la ora 12, în stația de vaporetto Sfânta Maria, cu o activitate educativă dedicată copiilor de la Palatul Copiilor Timișoara (elevi la Școala Gimnazială nr. 19 și la Colegiul Național Bănățean). Aceștia vor participa la o plimbare pe Bega cu două ambarcațiuni puse la dispoziție de Societatea de Transport Public Timișoara. Pe parcursul plimbării, copiii vor beneficia de sesiuni educative susținute de specialiști implicați în proiect, care le vor prezenta aspecte legate de ecologizare, biodiversitate și rolul canalului Bega în istoria transportului de persoane și mărfuri.

Această activitate – transmite organizatorul evenimentului, Regia Autonomă Administrația  Canalului Navigabil Bega Timiș – are scopul de a sensibiliza noile generații cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și de a le familiariza cu istoria și relevanța economică a canalului Bega pentru comunitatea locală. La finalul plimbării, toți copiii participanți vor primi diplome pentru contribuția lor la proiectul de ecologizare, în semn de apreciere pentru eforturile lor.

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, va fi dedicată unei ample acțiuni de ecologizare a malurilor canalului Bega. Începând de la ora 10, Administrația Bazinală de Apă Banat va interveni cu echipamente specializate pentru defrișarea vegetației în zona Uzinei de Apă, iar voluntari din cadrul instituțiilor partenere și un grup de persoane din Penitenciarul Timișoara vor participa la colectarea deșeurilor de pe malurile canalului, de la Uzina de Apă până în Piața Badea Cârțan.

Ioan Mateescu, directorul Regia Autonomă Administrația  Canalului Navigabil Bega Timiș, declară că, în perioada următoare, vor fi demarate investiții esențiale pentru modernizarea Begăi: „ cestea vizează atât îmbunătățirea navigabilității și a transportului de mărfuri, cât și dezvoltarea infrastructurii pentru recreere și turism. Canalul Bega va deveni astfel un punct cheie pentru activități economice, transport, dar și pentru petrecerea timpului liber, aducând beneficii comunității locale și economiei regionale.”

Instituțiile care s-au alăturat acestui proiect sunt Administrația Bazinală a Apelor Banat, Primăria Municipiului Timișoara, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Inspectoratul Județean Școlar Timiș, Horticultura Timișoara, Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timișoara, Palatul Copiilor Timișoara și Penitenciarul Timișoara.

Evenimentul face parte din proiectul „Ape curate – verde, viață, viitor!”.

Print Friendly, PDF & Email