’89 Liber, proiecție de filme și dezbateri organizate pentru liceenii timișoreni

Pentru a marca 33 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara le propune elevilor de la câteva licee din Timişoara o întâlnire inedită cu istoria recentă a locului în care trăiesc astăzi liberi.

 

Acestea întâlniri vor fi găzduite în perioada 15-20 decembrie de Liceul Teoretic “J.L. Calderon”, Colegiul Național “C.D. Loga”, Liceul Romano-Catolic “Gerhardinum” și Liceul “Waldorf”. Vor fi proiectate două scurtmetraje documentare despre Revoluție (’89 și Liber), filme realizate integral de tineri sub 20 de ani, unii dintre ei elevi ai acestor licee. Toate vizionările vor fi urmate de discuții între revoluționarii invitați la proiecție și tinerii prezenți în sală.

Gândit și realizat cu și pentru tineri, filmul ’89 este un montaj documentar dedicat zilelor Revoluției din Timișoara. Inspirat din arhiva proiectului reMind Mapping, filmul prezintă o selecție de interviuri-întâlnire între liceenii de azi și oamenii care au strigat “Libertate” în decembrie 1989, ca o ștafetă de eroism, demnitate și forță spirituală între generații. Filmul este realizat de Ștefan Ancuța, Patricia Bunoiu, Ștefan Didraga, Răzvan Ghimiș, Tudor Frățilă, Marcus Pirtea, Florin Lupou, Iulian Rotaru, Ioana Satmari, Vlad Simion, Andrei Soare şi Andreea Șuiugan.

LI8E9 (“Liber”) este un scurtmetraj despre o poveste tulburătoare, adevărată, despre momente trăite la limită, la numai 14 ani, în decembrie ’89, în București. Este un documentar cu secvențe de animație, ca o scurtă călătorie în timp într-o lume care a fost reală, o lume în care se întâlnesc fără echivoc curajul, inocența, sublimul și oroarea umană. Întâlnirea cu această lume poate fi o ocazie de a simți care este prețul libertății noastre. Filmul este realizat de Ioana Satmari și Fabian Leiba.

O proiecție specială a acestpr filme, deschisă publicului larg, este programată la Cinematograful Victoria, în 16 decembrie, de la ora 18. Imediat după proiecție, publicul va avea ocazia să discute cu tinerii care au realizat filmele și cu invitații lor, într-o dezbatere moderată de Marcel Tolcea, profesor de jurnalism și scriitor. Invitați speciali sunt Nicoleta Giurcanu, Constantin Jinga, Ioan Mura și Ioan Savu, participanți la Revoluția din 1989 în Timișoara și București.

Suntem pentru totdeauna recunoscători eroilor Revoluției de la Timișoara din 1989. Curajul lor ne-a adus libertate și democrație, prin schimbarea regimului totalitar comunist. Acest proiect, desfășurat de Departamentul de Geografie din UVT este unul prioritar, mai ales în zilele comemorative ale lunii decembrie, și se înscrie în seria preocupărilor comunității noastre academice, dedicate menținerii în memoria noastră colectivă a celor mai importante secvențe și relatări originale despre momentul care a constituit piatra de hotar a noii societăți românești, Timișoara revoluționară din decembrie 1989”, declară rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea.

Evenimentele sunt organizate de Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Timiș, Casa de Cultură Timișoara și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email