8000 de vaccinuri de import, pentru timişoreni

vaccinareTimişul a primit până în prezent 8.000 de vaccinuri, gripa urmând a fi combătută şi în acest an cu vaccin de import, în lipsa producţiei autohtone a Institutului Cantacuzino.

 

Stoc similar cu cel de anul trecut

Timişul a primit deja cota parte din cele peste 500.000 de doze de vaccin achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii în acest an. „S-au primit în total 8.500 de doze de vaccin, 5.000 în prima tranşă şi apoi, 3.500. Este o cantitate similară cu cea repartizată Timişului anul trecut”, ne-a declarat Cornelia Cismaş Malac, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Timiş.

Pentru cele 500.000 de doze de vaccin gripal, Ministerul Sănătăţii a achitat 5.717.050 de lei. Serul a fost achiziţionat de la producătorul Abbott, o companie americană care a câştigat licitaţia publică deschisă organizată de către Ministerul Sănătăţii. În acest an, la nivel naţional a fost achiziţionată o cantitate similară cu cea din sezonul precedent, dar există posibilitatea de a mări numărul de doze, dacă va fi cerere.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, pentru acest sezon, vaccinarea antigripală cu prioritate a personalului medical, considerat unul dintre vectorii importanţi de transmitere a virusurilor. Conform  raportării prezentate de Prefectura Timiş, pe plan local, pe lângă medici, vor fi vaccinaţi cu prioritate persoanele cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu HIV, gravide, rezidenţii din instituţiile de ocrotire socială şi toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani.

Pentru a preveni epidemiile extinse, Ministerul Sănătăţii a creat un sistem de tip „santinelă”, prin care să se dea avertismente cu privire la formele grave de virus gripal. 

Sistemul de tip santinelă este organizat în 15 judeţe şi în Bucureşti şi cuprinde minimum 193 medici de familie. Selecţia are la bază recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de includere în sentinelă a minimum 2% din populaţia ţării şi 1% din medicii de familie. În Timiş există 12 medici de familie santinelă, care vor raporta cazurile compatibile cu gripa, în formă gravă.

Vaccinurile Cantacuzino, în continuare în aşteptare

Institutul Cantacuzino nu produce nici pentru acest sezon vaccin antigripal, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a găsit un lot de vaccin neconform cerinţelor europene în domeniu şi a oprit de la vaccinare cele 400.000 de doze produse pentru sezonul 2013 – 2014. Producţia de vaccin a fost atunci oprită, iar imunizarea populaţiei se face numai cu vaccin din import.

Marginalizarea Institutului Cantacuzino, pe termen lung, ar fi fost dezastruoasă nu doar din punct de vedere economic pentru Statul român, dar ar fi prezentat şi pericole legate de sănătatea publică, importanţa Institutului fiind strategică. Conform specialiştilor din domeniul medical, închiderea liniilor de producţie pentru vaccinuri ar fi făcut România dependentă de importuri şi extrem de vulnerabilă în cazul producerii unei pandemii. Mai mult chiar, eficienţa vaccinurilor de import este pusă sub semnul întrebării, deoarece nu sunt testate în România şi nu sunt adaptate populaţiei autohtone.

De altfel, într-un raport recent al Avocatului Poporului, în care se analizează situaţia de la Institutul Cantacuzino, se precizează că vaccinurile româneşti sunt superioare celor străine, fiind adaptate profilului uman al populaţiei autohtone. “Calitatea preparatelor biologice de uz uman, ca şi puterea imunogenă a acestora, a trecut proba timpului (peste 80 de ani) dovedindu-şi eficacitatea atât prin scăderea morbidităţii în rândul populaţiei, prin boli infecţioase, cât şi prin controlul şi reducerea circulaţiei tulpinilor sălbatice”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

 

Print Friendly, PDF & Email