65 de ani de la înființarea Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii de Vest din Timișoara

Universitatea de VestFacultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara sărbătorește, în 6 decembrie, 65 de ani de la înființare.

Facultatea a fost înfiinţată în 1948, în cadrul Institutului Pedagogic din Timişoara sub numele de Facultatea de Matematică şi Fizică. Odată cu transformarea Institutului în Universitatea din Timişoara, din 1962 până în 1974, a funcţionat sub numele de Facultatea de Matematică-Mecanică. În contextul apariţiei primelor mașini de calcul din România, în 1971, aici a fost creată secția de Informatică.

În prezent, Facultatea de Matematică și Informatică are două departamente: Matematică și Informatică şi pregăteşte în fiecare an peste 900 de studenți la ciclurile de licență și master, având linii de predare în limba română și limba engleză.

În cadrul acestei facultăţi se desfăşoară o activitate de cercetare intensă, departamentele fiind implicate, în ultimii cinci ani, în 16 proiecte de cercetare europene și în peste 50 de proiecte naționale. De asemenea, Departamentul de Informatică dispune de cea mai puternică infrastructură de calcul din România.

Facultatea de Matematică și Informatică a reușit, pe parcursul timpului, să aducă multă vizibilitate și valoare adăugată Universității atât prin pregătirea absolvenților săi, cât și prin activitatea de cercetare avansată. În cadrul acestei facultăți s-au făcut investiții importante în ceea ce privește infrastructura de cea mai înaltă performanță, iar în momentul de față ne putem compara cu numeroase instituții de învățământ superior din lume”, spune rectorul U.V.T., prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Aniversarea va avea loc în 6 decembrie, între orele 11.30 şi 14, în Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest din Timişoara. Festivitatea se va încheia cu un program artistic oferit de studenţi ai Facultăţii de Muzică şi cu o recepţie oferită de organizatori. Programul va continua în după-amiaza aceleiaşi zile cu o masă rotundă cu tema Colaborarea între mediul universitar şi cel preuniversitar pentru învăţământul matematic. De asemenea, va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor Departamentelor de Informatică ale facultăţilor din cadrul consorțiului „Universitaria”. La eveniment şiau anunţat participarea cadre didactice și cercetători de la universitățile și instituțiile de cercetare partenere, reprezentanți ai firmelor de IT și reprezentanți ai administrației.

 

 

Print Friendly, PDF & Email