60 de ani de Germanistică, la Timișoara

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyCatedra limba și literatura germană, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, aniversează 60 de ani de la înființare, eveniment care reuneşte germaniști din 19 țări.

 

În perioada 20 – 22 octombrie, Colectivul de limba și literatura germană din Universitatea de Vest din Timișoara organizează, în colaborare cu Biblioteca Austria din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara și Filiala Timișoara a Societății Germaniștilor din România, o sesiune internațională jubiliară dedicată aniversării a 60 de ani de la înființare. 

La manifestare, anunţă organizatorii, participă germaniști din 19 țări (Germania, Austria, Elveția, SUA, Norvegia, Spania, Portugalia, Olanda, Luxemburg, Bulgaria, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Turcia, Anglia, Italia, Slovacia, Suedia  și România).

Conferințele în plen vor fi ținute de prof. dr. Konstanze Fliedl, de la Universitatea din Viena, prof. dr. Sabine Anselm, de la Universitatea „Ludwig Maximilians”, din München, prof. dr. Cora Dietel, de la Universitatea “Justus Liebig”, din Gießen, prof. dr. Hermann Scheuringer, de la Universitatea din Regensburg, prof. dr. Mathilde Hennig, de la Universitatea “Justus Liebig”, din Gießen, și prof. dr. Roxana Nubert, de la Universitatea de Vest din Timișoara. 

Sesiunea, anunţă UVT, este organizată în zece secțiuni dedicate unor probleme actuale ale germanisticii, cum ar fi literatura de expresie germană din spațiul cultural românesc, literatura exilului și a migrației, literatura austriacă între tradiție și modernitate, aspectele culturale, contrastive și mediale ale limbajului, diacronie și sincronie în abordarea dialectelor germane, germanistica și didactica interculturală. La acestea se adaugă două secțiuni speciale: una aflată sub egida Institutului Goethe din București, adresată profesorilor de limba germană din partea de vest a țării, iar cealaltă este destinată studenților și tinerilor cercetători.

Evenimentul începe joi, 20 octombrie, ora 19, cu un concert la Domul din Piața Unirii, oferit de Franz Metz, Nina Laubenthal, ambii din München, și Hans Fernbach, din Timișoara.

Scriitorii Johann Lippet, din Heidelberg, William Totok, din Berlin, și Balthasar Waitz, din Timișoara, vor citi din operele lor vineri, 21 octombrie, începând de la ora  20, în amfiteatrul A01 al UVT.

Sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19.30, Teatrul German de Stat din Timișoara prezintă dramatizarea textului de debut al Hertei Müller,  Niederungen/Ținuturi joase

Print Friendly, PDF & Email