5,2 milioane lei pentru bisericile din Timiş

Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au alocat, în acest an, 5,2 milioane lei pentru biserici. Cei mai mulţi bani urmează să ajungă la cultul ortodox român.

 

Consiliul Local Timişoara a aprobat, vineri, în şedinţa ordinară, bugetul local al oraşului pe anul 2017, care este de peste 300 de milioane de euro. Aleşii locali au decis să aloce suma de 394.000 de lei pentru întocmirea documentaţiilor tehnice necesare reabilitării instalaţiei termice şi realizarea unui punct termic la Biserica Millenium din Piaţa Traian, anunţă Mediafax. Acest lăcaş de cult este monument istoric şi reprezintă cea mai mare biserică romano-catolică din Timişoara.

De asemenea, aleşii locali au fost de acord să ofere finanţări nerambursabile pentru toate cultele din Timişoara, în valoare de 2,8 milioane lei.

Cel mai probabil, la fel ca în anii precedenţi, cultul ortodox român va primi aproximativ 70% din sumă, cultele romano-catolic şi greco-catolic câte 10% fiecare, iar restul banilor vor fi împărţi celorlalte culte religioase.

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat, în acest an, pentru finanţarea cultelor religioase, suma de două milioane de lei. Aceeaşi sumă a fost alocată pentru biserici şi în anul 2016, când aproape 80% din bani au fost oferiţi cultului ortodox român, câte 5% din sumă au primit cultele penticostal şi romano-catolic, 3,5% cultul baptist, iar restul banilor au fost împărţiţi cultelor ortodox sârb, ortodox ucrainean, greco-catolic, reformat, evanghelic şi adventist.

Potrivit „Regulamentului pentru acordarea sprijinului financiar unităţilor de cult din judeţul Timiş aparţinând cultelor religioase recunoscute din România”, care a fost votat, la sfârşitul lunii martie, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş, unul dintre criteriile de selecţie al cererilor de finanţare va fi numărul de enoriaşi aparţinând fiecărui cult.

Print Friendly, PDF & Email