Reconstrucția podului peste Mureș, în zona Cenad, readusă în discuție

Podul de peste Mureș, în zona Cenad, în ruină în momentul de față. Foto: Apatfalva

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, s-a întâlnit cu o delegație formată din reprezentanți din Ministerul Economiei și Transportului, Compania Națională de Drumuri Publice și cei ai Poliției de Frontieră din Ungaria, în cadrul Reuniunii bilaterale România-Ungaria. Pe agenda întâlnirii au fost cuprinse două proiecte de interes deosebit pentru județul Timiș.

 

Primul dintre acestea se referă la realizarea unei noi conexiuni rutiere între localitățileCenad și Cenadul unguresc, prin reconstruirea podului peste râul Mureș, care acum 80 de ani lega România de Ungaria. Viitorul pod, spun oficialii Consiliului Județean Timiș, ar avea un rol important în schimbarea structurii de transport în zona geografică arondată și, în context mai larg, ar duce și la regândirea configurației de transport a întregului Banat. O astfel de legătură nord-sud, ar face ca autostrada M43/A1 să fie mai accesibilă pentru mai multe orașe de dimensiuni medii din regiune (Sânnicolau Mare, Jimbolia, Zrenjanin sau Kikinda). Ținând cont de importanța lucrărilor în ce privește podul, s-a convenit înființarea unui grup de lucru comun, la nivel de experți, pentru pregătirea și implementarea investiției.

Întâlnirea bilaterală de la Consilliul Județean Timiș. Foto: CJ Timis

Un al doilea proiect adus în discuție s-a referit la deschiderea punctului permanent de trecere a frontierei de la Triplex Confinium, între Beba Veche și Kübekháza/Ungaria. Se așteaptă ca o soluție să fie agreată și la nivel interministerial în cursul lunii septembrie a acestui an.

„M-am bucurat să-l am alături pe primarul din Sânnicolau Mare, inițiatorul întâlnirilor de lucru privind ridicarea unui pod peste Mureș. Această posibilă investiție a existat pe agenda româno-ungară încă de acum 10 ani, din partea maghiară există un interes crescut și chiar un proiect tehnic si autorizație de construire, dar este nevoie și de implicarea autorităților centrale din România pentru ca acest proiect să poată fi demarat. Podul ar da un imbold investițiilor din zona de sud-vest a județului și ar putea avea un puternic impact în plan economic și social”, a precizat președintele CJ Timiș Alin Nica.

Print Friendly, PDF & Email