500 de copaci, plantaţi de voluntari la Topolovăţu Mare

Foto: Societatea de Geografie

Societatea de Geografie din România, filiala Timiș, a plantat la Topolovăţu Mare 500 de copaci. Scopul acţiunii îl reprezintă nu doar extinderea suprafeţei împădurite a României, ci şi atragerea atenției asupra importanței pe care pădurile o au în creșterea calității aerului.

 

Acțiunea de împădurire, organizată sub numele „Rădăcini către viitor”, a avut loc în comuna Topolovățu Mare și pentru aceasta s-au mobilizat peste 50 de voluntari profesori, studenți și elevi din Timiș. Aceștia au plantat peste 500 de puieţi de stejar, gorun şi de nuc.

Roxana Putan, coordonatorul proiectului, spune că în anii următori Societatea de Geografie vrea să contribuie la împădurirea şi a altor localități din Timiș care necesită extinderea suprafeței forestiere.

Proiectul „Rădăcini către viitor” este susținut de Primăria Topolovățu Mare, Universitatea de Vest din Timișoara, Ocolul Silvic Lunca Timișului, Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură Casa Verde Timișoara, Liceul Teoretic „Bartok Bela”, din Timișoara, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timișoara şi de Institutul Cultural Francez Timișoara.

Potrivit unui raport GreenPeace, România pierde circa trei hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi. Nevoia de lemn și de terenuri agricole, precum și incendiile controlate sau nu, reprezintă principalele motive ale defrișărilor. Astfel, suprafața exploatată a pădurilor este cu mult mai mare decât cea pe care se realizează acțiuni de împădurire, atrage atenţia Societatea de Geografie din România.

Societatea de Geografie din România s-a format în anul 1875, sub denumirea de Societatea Română Regală de Geografie, având scopul de a reuni și de a ajuta cercetătorii și specialiștii români din domeniul geografiei. Alături de Societatea Academică Română a pus bazele instituționale ale cercetării și învățământului geografic din România.

Print Friendly, PDF & Email