50 de milioane de euro, pentru modernizarea Căii Bogdăneștilor şi cumpărarea de noi tramvaie

Foto: ADR Vest

Primăria Timişoara va atrage din fonduri europene 50 de milioane de euro pentru achiziţia de tramvaie noi și pentru modernizarea Căii Bogdăneștilor.

 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat astăzi două noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de 51,82 milioane euro, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 28,87 milioane euro. Semnatarii contractelor sunt primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, și directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Primul proiect va asigura finanțarea pentru reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea Căii Bogdăneștilor de la intersecţia cu Bulevardul Cetăţii și până la bucla de întoarcere din cartierul Ronaț. Linia de tramvai va fi dublă, va fi amplasată pe mijlocul șoselei și încadrată de spaţii verzi cu arbori. Vor reabilitaţi 2,25 kilometri de linie dublă, plus 0,45 kilometri în zona buclei de întoarcere, rezultând astfel, în total, 4,95 kilometri cale de rulare modernizată, transmit reprezentanţii Primăriei. De asememea, infrastructura rutieră va fi reconfigurată: partea carosabilă va fi lărgită la patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, iar pe Calea Bogdăneștilor vor fi amenajate trotuare și piste pentru biciclete pe ambele sensuri. De asemenea, proiectul prevede reabilitarea a şapte stații de transport public pe traseul respectiv, staţii care vor fi iluminate și adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, vor fi dotate cu bănci și coșuri de gunoi, cu echipamente de supraveghere video, cu automate de bilete, panouri cu afişare LCD și alte facilități. În apropierea lor vor fi amplasate rastele pentru biciclete în sistem integrat de închiriere. În acelaşi timp, vor fi amenajaţi peste 9.500 mp de spații verzi, din care aproximativ 8.500 mp spaţii verzi nou create, și va fi implementat un nou sistem de alimentare cu energie electrică în zonă.

Valoarea totală a proiectului este de 148.851.248,45 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 89.655.146,06 lei. Perioda de implementare este de 36 de luni.

Al doilea proiect prevede cumpărarea a şapte tramvaie noi, achiziția fiind contractată în iulie 2019. Tramvaiele vor avea o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, vor fi eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Noile vehicule vor fi echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing. Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv în municipiul Timișoara, spun oficialii Municipalităţii.

Valoarea totală a noului proiect este de 96.378.403,45 lei, din care 46.971.966,32 lei finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 43 de luni.

Print Friendly, PDF & Email