35 de milioane de lei, alocaţi pentru compensarea pierderilor Colterm

Sursă foto: PMT

Consiliul Local Timișoara a aprobat astăzi un proiect de hotărâre prin care se alocă 35 de milioane de lei companiei Colterm. Astfel, se compensează pierderi tehnologice induse aferente anului 2022 din prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat, transmite Municipalitatea.

 

„Primăria Timișoara a depus eforturi semnificative pentru a asigura un sistem de termoficare modern, performant și sigur. Astfel, pe perioada iernii, Colterm a avut stocuri suficiente de cărbune și gaze naturale pentru furnizarea agentului termic. De asemenea, în 2023, Primăria Municipiului Timișoara a înlocuit 29 de kilometri de rețea secundară și primară și a modernizat 25 de puncte termice din oraș”, spun oficialii Primăriei Timişoara.

Aceştia reamintesc că, în luna februarie, Municipalitatea a plătit ultima tranșă a datoriei istorice a societății de termoficare către furnizorul E.ON, respectiv de peste 70 de milioane de lei. Prin achitarea sumei de aproape 285.000 de lei a luat sfârșit o lungă perioadă în care datorii către E.ON, neplătite de ani de zile, au fost achitate de Primărie.

Municipalitatea anunţă că a elaborat proiectul privind „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană – Etapa III – lot 1”. Obiectivul principal al acestui proiect este creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de energie termică în rețeaua de transport, ceea ce va aduce beneficii semnificative pentru cetățenii municipiului Timișoara. Vor fi reabilitați aproape 13,5 km de rețele termice primare și, de asemenea, vor fi realizate și alte investiții în infrastructura conexă. Intervențiile se vor derula în zonele: CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex, Circumvalațiunii, Fabric – Modern, Bucovina. Valoarea totală a proiectului este de peste 368 de milioane de lei, inclusiv TVA din care peste 110 milioane sunt asigurate de Municipiul Timişoara din bugetul local.

 

Print Friendly, PDF & Email