34 de ani când balconul Teatrului Național şi al Operei din Timișoara a intrat în istorie

Timişoara, 20 decembrie 1989. Foto: Constantin Duma

20 decembrie 1989 este ziua care a schimbat definitiv chipul României, prima zi a noii Românii. Sunt 34 de ani de când balconul Teatrului Național şi al Operei din Timișoara a intrat în istorie.

 

Teatrul Național din Timișoara omagiază astăzi curajul oamenilor care, în decembrie 1989, au înfruntat regimul comunist în timp ce ordinul dat direct de dictator era ca împotriva protestatarilor să fie folosită muniție de război, „curajul lor și al tuturor celor care s-au ridicat pentru democrație și pentru demnitate a construit României o istorie  în libertate și ne-a oferit nouă, celor de astăzi, libertatea de a fi noi înșine, de a ne nu muri pentru deciziile noastre și de a ne alege viitorul, în măsura și în proporția propriilor puteri”.

Principalele revendicări ale timişorenilor care s-au ridicat pentru libertate și au ieșit în stradă să înfrunte opresiunea comunistă, cuprinse în manifestul intitulat „A căzut tirania!”, au pus bazele democrației, ale viitorului întregii țări. Semnatarii acelui manifest istoric mulțumeau colectivului Teatrului Național pentru că angajații Naționalului au deschis porțile, în pofida ordinului dat în dimineața aceleiași zile, ca tot personalul să părăsească clădirea. Acest gest de curaj a oferit reprezentanților oamenilor  care umpleau centrul Timișoarei tribuna care urma să concentreze definitoriu toate energiile României – balconul Teatrului Național, dar și primul lor sediu – Holul cu coloane.

 

Print Friendly, PDF & Email