Olga Chernysheva aduce muncitorii liniilor de metrou din Moscova, la Timişoara

Galeria Jecza organizează, al Timişoara, o expoziție a celebratei artiste ruse Olga Chernysheva, „un veritabil cronicar al zilelor noastre”.

 

Vernisajul expoziţiei On Duty a cunoscutei artiste ruse Olga Chernysheva, va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 19, la Memorialul Revoluției din Timișoara, şi se va desfășura în prezența artistei, venită de la Moscova special pentru acest eveniment. Expoziția, curatoriată de Andrei Jecza, va rămâne deschisă până în 25 octombrie.

Imagistica solitudinii este explorată de Chernysheva în două serii de fotografii: On Duty, 2007 și Guards, 2009, spun orgaizatorii. Adăugând că personajele alese de artistă pentru aceste serii de fotografii sunt portretizate firesc, la locul lor de muncă, nefiind actori care să se potrivească cu tiparul ales în genere de artiștii ruși.

Reprezentanţii Galeriei Jecza mai spun că personajele din seria On Duty sunt muncitorii liniilor de metrou din Moscova, care îşi fac veacul în cabinele de la capătul scărilor rulante, care coboară în adâncurile subterane ale metroului, analizând îndeaproape ascensiunea scărilor și a pasagerilor pe care acestea îi transportă. Olga Chernysheva a ales să le evidențieze prezența. „Prin natura obiectivă și nonșalantă a portretelor ei, Cherynsheva expune faptul că în spatele fiecărei fețe lipsite de expresie se află profunzimea și complexitatea minții umane. Într-un context mai puțin secular, se poate spune, sufletul”, explică organizatorii expoziţiei.

Olga Chernysheva descrie înstrăinarea într-o societate aparent sustenabilă pe care acești muncitori o întruchipează: „Seriile de fotografii se asemuie prin imaginea psihologică și puternic vizuală, reprezentarea singurătății umane într-un spațiu închis fiind leitmotivul unității lor. Întotdeauna există o figură umană în cadru. Personajele sunt fie restrânse de circumstanțe interiorizate, fie pierdute într-un spațiu la o scară colosală, dar ele sunt mereu pe cont propriu.”

Proiectul Olgăi Chernysheva are în principal rolul de a zugrăvi ipostaze palpabile ale vieții oamenilor de rând ai poporului rus, puși față în față cu nevoia de a se adapta schimbărilor uriașe cărora le este supusă societatea cotidiană: „Pentru ruși promisiunea făcută de Perestroika nu a luat ființă. Ei rămân limitați de propriile lor aspirații și de sentimentul, aparent permisiv, al îndepărtării de oportunităților practice. În acest sens, ei nu sunt singuri în așa-numită societatea evoluată, acest sentiment al neputinței față de destinul individual și a lipsei controlului asupra vieții fiind comune.”

În esență, spun organizatorii, Olga Chernysheva este adepta unui Realism absolut, iar o speculație asupra abordărilor sale timpurii, conexe Realismului Socialist rusesc și a imperativelor sale ideologice este cât se poate de pertinentă: „Dar, în cele din urmă, Chernysheva este departe de a fi un ideolog. Ea este un veritabil cronicar al zilelor noastre.”

Print Friendly, PDF & Email